Noomi och Ola vill spela syskon

”Det är något kittlande i det”

FILM

Stockholm I "Svinalängorna" spelar de ett gift par. I verkligheten är de nyseparerade.

Och i en kommande film, skriven av dem själva, ska Ola och Noomi Rapace spela syskon.

I "Svinalängorna" spelar Noomi Rapace vuxen alkoholistdotter och Ola Rapace hennes man. Det är första gången de två gör ett par på film, och trots att de separerat sedan inspelningen vill de jobba ihop igen.

Förutom den planerade filmen där Ola spelar boxaren Bosse Högberg och Noomi hans hustru schlagerstjärnan Anita Lindblom har de ytterligare ett projekt på gång: en film där de spelar syskon och som de skrivit tillsammans.

– Det är något kittlande i det, vi har drömt om det ända sedan vi möttes för tio år sedan, säger Ola Rapace till TT Spektra.

– Vi har alltid känt oss som syskon, alltid identifierat oss med varandra och har nästan identiska bakgrunder fast spegelvända. (Ola Rapace har vuxit upp utan sin mamma, Noomi utan sin pappa).

Noomis schema avgör

Ola Rapace säger att de ska försöka spela in syskonfilmen före Bosse Högberg-projektet, kanske redan till sommaren. Men allt kompliceras av Noomis internationella karriär, där hon just nu spelar in uppföljaren till "Sherlock Holmes" och har flera andra roller på gång.

– Men manuset är klart och det finns en plan på hur vi ska göra. Vi har en regissör men jag vill inte nämna hans namn än. Det är en vän till oss som också varit med och utvecklat manuset mot slutet.

– När man spelar ett kärlekspar på film finns så många konventioner och klyschor att förhålla sig till vilket kan kännas begränsande. I en syskonrelation finns större möjligheter att hitta ett spännande möte. Så vi har drivit den här idén med alla regissörer vi träffat, men ingen var intresserad så vi fick göra det själva (skratt).

Erik Helmerson/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM