Herngren filmar "Hundraåringen"

”Ett humoristiskt mästerverk”

FILM

Jonas Jonassons succébok "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann" blir film. Regi: Felix Herngren.

– Han kommer inte att göra en Åsa-Nisse av min Allan, säger Jonasson.

Foto: Lotte Fernvall
Felix Herngren.

"Hundraåringen..." är en av de senaste årens stora, och oväntade, bokframgångar. Jonas Jonasson berättar att ett tjugotal bolag velat filma boken, bland annat flera utländska.

– Men jag tror att en svensk regissör är bäst på att fånga den svenska folksjälen som den skildras i boken. Jag tror inte att Felix är förmögen att göra en Åsa-Nisse av (huvudgestalten) Allan Karlsson, vilket vore en risk om den hamnade i händerna på fel person, säger Jonasson.

- Det vore att slarva bort boken. Det kommer Felix inte att göra.

Föll för "Solsidan"

Jonas Jonasson säger att det inte minst var den lågmälda humorn i Felix Herngrens tv-serie "Solsidan" som fick honom att falla för Herngren som regissör. Han har ännu inte träffat Herngren och producenterna men ska göra det inom kort.

– Då vet jag att att jag får framföra mina synpunkter på hur jag ser Allan och sådant. Jag är gärna med i manusarbetet som samtalspartner, men jag tror inte att det är nyttigt för någon om det sitter en gnällig författare i utkanten och petar i arbetet.

"Hundraåringen..." är en bok som många ansett ofilmbar, inte minst på grund av att den innehåller episoder från hela världen och med historiska personer som Winston Churchill och USA:s tidigare president Harry Truman.

Felix Herngren säger tvärtom: "Den är som gjord för att filma".

– Hela boken får inte plats i en långfilm, man skulle kunna göra fem filmer av den. Det är ett angenämt problem att få ta bort delar; ofta är det tvärtom, att historierna känns för tunna för att filmas.

Fokus på nutid

Herngren säger att filmen förmodligen kommer att tona ner de historiska delarna av boken.

– I dag kan man lösa sådana scener med hjälp av datoreffekter och att kopiera in skådespelare i arkivmaterial, som i "Cornelis". Men det är nutidshistorien som måste berättas tillfullo för att man ska få riktigt driv i filmen.

Felix Herngren fick regiuppdraget för bara några dagar sedan. Ännu finns inga skådespelare kopplade till filmen och inget färdigt manus. Det ska skrivas av flera personer, bland andra Herngren själv.

– Vi hoppas på att kunna filma under våren, sommaren och kanske hösten 2012. Den skulle kunna få premiär till julen samma år, men det är alldeles för tidigt att säga säkert.

Erik Helmerson/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM