Filmen "Bananas" vann Dole-rättegång

”Det är klart att processerna skadat filmen i USA”

Foto: WG film
Ur filmen "Bananas".
FILM

Bananföretaget Dole tvingas att betala 1,4 miljoner kronor till filmmakarna bakom dokumentärfilmen "Bananas".

Detta efter att en domstol i Los Angeles avvisat alla punkter i Doles stämning.

Foto: Scanpix
Fredrik Gertten har vunnit mot fruktföretaget Dole i en domstol i Los Angeles. Dole tvingas nu betala 1,4 miljoner kronor till filmmakarna.

Dole får nu betala filmmakarna, regissören Fredrik Gertten, producenten Margarete Jangård och produktionsbolaget WG:s rättegångskostnader. Dessutom är de förhindrade att stämma "Bananas"-gänget igen.

Dole kan inte överklaga

– Den viktigaste delen i domen för oss är att Doles stämning är avvisad för gott, de kan inte komma tillbaka. Det enda de kan överklaga är att de ska betala våra advokatkostnader. Men det viktigaste för oss är själva principen, som har stor betydelse för alla som gör film. Någon har tagit ställning och ett stort bolag har förlorat, säger filmens regissör Fredrik Gertten.

Vad innebär domstolsutslaget för releasen?

– Att "Bananas" kommer att kunna släppas i USA där vi har kontrakt för bio och dvd samt tv-rättigheter. Jag vet inte hur stor release det blir, ingen har vågat snacka om det förrän allt var klart. Dvd:n är redan klar med ett mycket ambitiöst material. Men det är klart att processerna skadat filmen i USA.

Ny film på gång

Du har talat om att din nästa film ska handla om turerna kring "Bananas". Blir det en sådan film nu?

– Ja, jag jobbar med det. En sak vi upptäckt under den här resan är hur mycket svagare medierna och journalistiken blivit i relation till pr-byråer, till exempel. De stora företag som har tillgång till både advokater och pr-byråer har stor kraft att hindra de berättelser de inte vill ska komma ut. Den historien är viktig att berätta, och det blir mitt nästa projekt.

"Bananas" handlar om en grupp nicaraguanska fruktarbetare och deras rättsliga strid med frukt- och grönsaksföretaget Dole.

Erik Helmersson/TT Spektra, Carina Jönsson/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM