Du är värd mer, Jessica!

Begåvade skådespelare – men bara skitroller

1 av 5 | Foto: AP
I filmen "Fantastic 4" går Jessica Albas rollkaraktär, Sue Storm, mest omkring och surar.
FILM

De är begåvade, snygga och omtyckta av publiken. Men av någon anledning får de aldrig några bra roller.

Söndags nöjeskrönikör listar skådisarna som är värda ett bättre öde.

Jennifer Aniston - mer än bara ”Vänner”

För att: Tittarnas favorit i ”Vänner” är en lysande komedienne som också klarar mer seriösa roller. Fortfarande het, som kändis betraktad.

Vad gick fel: En kombination av dåliga rollval och ett privatliv som överskuggade allt. I dag associeras hennes namn snarast med bilderna på det glåmiga surkart som valsades om och om igen under Pitt-Aniston-Jolie-härvan.

Härnäst: Prognosen ser god ut. Aniston har hela sex filmroller som väntar, minst två av dem borde kunna bli framgångar.

Adam Brody - spårlöst försvunnen

För att: Flickornas solklara favorit i ”O C” lyckades också knipa åt sig små men minnesvärda biroller i popcornrullen ”Mr & mrs Smith” och smartkomedin ”Thank you for smoking”.

Vad gick fel: 2007 slösades bort på förberedelser för en nyinspelning av ”Nördarnas revansch” från 1984 – ett projekt som sedan ställdes in efter tre veckors filmande.

Härnäst: Seriösa dramat ”Death in love”, som skulle se lovande ut om det inte vore för regissören Boaz Yakin, som gett oss ”Dirty dancing 2” och ”From dusk till dawn 2”...

Jessica Alba - plastifierad

För att: Vi som älskade tv-serien ”Dark angel” lärde känna en cool, stenhård tjej som både var en bra skådis och en sjuhejare på kampsport.

Vad gick fel: Alltför många filmer som inte ville berätta något mer än att hon klär bra i bikini. Och visserligen är hon superhjälte igen i ”Fantastic 4”-filmerna, men hennes rollfigur Sue Storm går mest runt och surar över att hennes pojkvän vill rädda världen istället för att planera deras bröllop ...

Härnäst: Ett par tramsiga kärlekskomedier, en inte särskilt lovande thriller och en remake på kinesiska skräckfilmen ”The eye”. Men 2009 är hon med i uppföljaren till ”Sin City”. Visserligen handlar det återigen mest om att vara snygg, men i ett bättre sammanhang än på länge.

Kate Hudson - Hur man blir av med en karriär på tio filmer

För att: Fick en Oscarsnominering för genombrottsrollen i ”Almost famous”. Mamma Goldie Hawn och bonuspappa Kurt Russell är Hollywoodkungligheter och borde kunna ge goda råd.

Vad gick fel: En hel radda urusla romantiska komedier, som ”Hur man förlorar en kille på 10 dagar”, ”Le Divorce”, ”Du, jag och Dupree” och ”Alex och Emma”, där hennes talanger totalt slösades bort.

Härnäst: I kommande ”Fool’s gold” återförenas hon hon med träbocken Matthew McConaughey, därefter väntar ännu en standardiserad romantisk komedi.

Vi borde också få bättre roller:

Sandra Bullock – det är inte alltid så lätt att försvara att man gillar henne.

Drew Barrymore – snälla, inte en till platt kärlekskomedi!

Joshua Jackson – favoriten från ”Dawson’s Creek” tröskar på i B-filmsträsket, men kanske räddas han av sin kommande gästroll i ”Grey’s Anatomy”.

Mischa Barton – bland hennes kommande filmer: ”You and I (Finding t.A.T.u.)”, om två ryska tjejer som blir kära på en t.A.T.u.-konsert...

Adrien Brody – fick en Oscar för genombrottsrollen i ”Pianisten”, säreget snygg och superbegåvad. Men vart tog alla bra roller vägen?

FAKTA

Kidsen vill också ha kvalitets-tv

Precis som det finns skådisar som är värda ett bättre öde finns det massor av tv-program som aldrig får den publik de förtjänar. Och så har vi det unika floppfenomenet ”Filmkrönikan”, som ska läggas ner efter 52 år i rutan. Det unika är orsaken till floppen: många vill faktiskt se det. Men SVT lyckas helt enkelt inte producera ett program som förtjänar en publik.

Nils Petter Sundgren uttalade sig nyligen om hur hopplöst programmet blivit, och en SVT-snok skrockade översittaraktigt i samma artikel och menade att Nils Petter inte har en aning om vad folk vill ha nuförtiden. Särskilt inte kidsen.

Mhm, men hur mycket vet SVT då, med tanke på de urusla tittarsiffrorna? Det känns som om

SVT:s problem är att programmen aldrig görs av folk som själva gillar att se på tv. Istället försöker de lösa problemen med en skock småpåvar som petar i koncepten tills ingen längre minns vad som var tanken från början. Och främst försöker de lisma in sig hos kidsen. Fastän de uppenbarligen inte har en aning om vad kidsen gillar. Fastän kidsen, precis som vem som helst, vill ha kvalité – och dessutom lätt genomskådar nån som lismar.