Josefin är Craigs dotter i Millennium

19-åriga studenten: Jag fick berätta för teamet att vi inte äter prinsesstårta på julafton

1 av 3 | Foto: AP, Björn Lindahl
Utvald av Fincher Josefin Asplund får en imponerande början på skådespelarkarriären. Hon spelar Daniel Craigs dotter i ”The girl with the dragon tattoo”. Till vänster: pappa Craig.
FILM

Från svenskt teatergymnasium till Hollywood.

Karriären har gått i raketfart för 19-åriga Josefin Asplund, som spelar mot Daniel Craig i den amerikanska ”Millennium”-filmen.

– Jag blev helt chockad när jag fick rollen, säger Josefin som porträtterar Mikael Blomkvists dotter.

Josefin Asplund befann sig i Norge när telefonen ringde. Filmregissören David Fincher sökte skådisar till ”The girl with the dragon tattoo” – och rolltillsättaren hade fastnat för henne.

– Jag hade hamnat i något arkiv för en casting jag gjorde i skolan när jag var typ 16. Castaren sa att jag hade väldigt blå ögon och det har den som ska spela pappan också, säger Josefin.

Snabb video

Den blåögde pappan i fråga var brittiske Bond-skådisen Daniel Craig. Och bara veckor efter telefonsamtalet var Josefin hans dotter i den amerikanska ”Millennium”-filmen.

– Jag fick snabbt göra en auditionvideo med digitalkamera i ett litet inrökt kök tillsammans med en snubbe jag knappt kände då, berättar Josefin roat.

Dagen efter hörde filmfolket av sig. En provspelning senare var rollen hennes, och veckan därpå började inspelningen. Overkligt snabbt för Josefin, som bara gjort statistinsatser tidigare. Och som knappt vågat prata om sin roll ännu.

– Det kan ju bli så att de klipper bort hela skiten. När filmen är på bioduken, då kan man börja snacka!

Inspelning pågår nu i Stockholm men Josefin har redan gjort många av sina scener. I en hel månad var hon i Los Angeles och spelade in.

– Det var väldigt udda att jobba med det här amerikanska filmgänget som har koll på allt, och så bara ”men vänta här, hur säger man ’Wennerström’ på svenska?”, säger Josefin.

– Jag blev deras lilla svenska tipsare som fick berätta att man inte äter prinsesstårta på julafton.

Ett trevligt övertag för en oerfaren 19-åring som gör alla sina scener mot Hollywoodhunken Daniel Craig.

– Han var väldigt rolig och drog skämt hela tiden mellan inspelningarna. Även om jag ibland satt där och inte fattade någonting, men skrattade ändå, säger Josefin.

”Har klämt den första”

Innan inspelningen hade hon inte läst ”Millennium” – trots att hennes mamma jobbade med författaren Stieg Larsson.

– Jag har ju alltid känt till historien. Men det blev lite som att när alla har läst böckerna, då ska inte jag göra det. Fast nu har jag klämt den första!