Josefin är Craigs dotter i Millennium

19-åriga studenten: Jag fick berätta för teamet att vi inte äter prinsesstårta på julafton

1 av 3 | Foto: AP, Björn Lindahl
Utvald av Fincher Josefin Asplund får en imponerande början på skådespelarkarriären. Hon spelar Daniel Craigs dotter i ”The girl with the dragon tattoo”. Till vänster: pappa Craig.
FILM

Från svenskt teatergymnasium till Hollywood.

Karriären har gått i raketfart för 19-åriga Josefin Asplund, som spelar mot Daniel Craig i den amerikanska ”Millennium”-filmen.

– Jag blev helt chockad när jag fick rollen, säger Josefin som porträtterar Mikael Blomkvists dotter.

Josefin Asplund befann sig i Norge när telefonen ringde. Filmregissören David Fincher sökte skådisar till ”The girl with the dragon tattoo” – och rolltillsättaren hade fastnat för henne.

– Jag hade hamnat i något arkiv för en casting jag gjorde i skolan när jag var typ 16. Castaren sa att jag hade väldigt blå ögon och det har den som ska spela pappan också, säger Josefin.

Snabb video

Den blåögde pappan i fråga var brittiske Bond-skådisen Daniel Craig. Och bara veckor efter telefonsamtalet var Josefin hans dotter i den amerikanska ”Millennium”-filmen.

– Jag fick snabbt göra en auditionvideo med digitalkamera i ett litet inrökt kök tillsammans med en snubbe jag knappt kände då, berättar Josefin roat.

Dagen efter hörde filmfolket av sig. En provspelning senare var rollen hennes, och veckan därpå började inspelningen. Overkligt snabbt för Josefin, som bara gjort statistinsatser tidigare. Och som knappt vågat prata om sin roll ännu.

– Det kan ju bli så att de klipper bort hela skiten. När filmen är på bioduken, då kan man börja snacka!

Inspelning pågår nu i Stockholm men Josefin har redan gjort många av sina scener. I en hel månad var hon i Los Angeles och spelade in.

– Det var väldigt udda att jobba med det här amerikanska filmgänget som har koll på allt, och så bara ”men vänta här, hur säger man ’Wennerström’ på svenska?”, säger Josefin.

– Jag blev deras lilla svenska tipsare som fick berätta att man inte äter prinsesstårta på julafton.

Ett trevligt övertag för en oerfaren 19-åring som gör alla sina scener mot Hollywoodhunken Daniel Craig.

– Han var väldigt rolig och drog skämt hela tiden mellan inspelningarna. Även om jag ibland satt där och inte fattade någonting, men skrattade ändå, säger Josefin.

”Har klämt den första”

Innan inspelningen hade hon inte läst ”Millennium” – trots att hennes mamma jobbade med författaren Stieg Larsson.

– Jag har ju alltid känt till historien. Men det blev lite som att när alla har läst böckerna, då ska inte jag göra det. Fast nu har jag klämt den första!

FAKTA

Josefin Asplund om ...

... det första samtalet från rolltillsättaren:

– Hon började prata om att ”får du den här rollen får du åka till LA och vara där och göra det här och det här” och byggde upp värsta scenariot. Jag bara tänkte ”varför berättar hon det här för mig”? Det kommer ju aldrig att gå vägen. Jag blev helt chockad när jag fick rollen.

... att jobba med regissören David Fincher?

– Det var en ära, verkligen. Han gör väldigt mycket tagningar, men det visste man ju redan innan, och kanske är det det som gör honom så bra. Han fick en att känna sig trygg och säker. De vet ju att det är min första roll, och hade nog en del överseende.

... sin rollfigur:

– Hon finns inte med i de svenska filmerna, men i böckerna. Det är Mikael Blomkvists dotter, som han inte har så superbra kontakt med. Hon är väldigt kristen och han är inte jätteglad över det. Men så lyckas hon avslöja lite nyckeln till det hela med sina kunskaper.

... den amerikanska versionen blir lika bra som den svenska:

– Som svensk kommer man ju inte att tycka det. Man kommer att gå och se den för att bekräfta att nej, den svenska var bättre. Det blir nog roligt för svenskar att se hur amerikanerna har försökt få allt att verka svenskt, och hur de använder svenska namn och så. Men jag gillar verkligen Fincher som regissör, så jag tror att den blir jättebra.

... första inspelningsdagen:

– Självklart var jag nervös innan, men det var nog när jag åkte därifrån som det slog mig att ”vad fan hände nu?”. Det var så sjukt att vara ute i Katrineholm med alla dessa amerikaner, att det är på engelska gör det hela lite mer absurt. Det var precis som bilden man har av hur amerikanska filminspelningar ska vara – när de säger ”action” så är det verkligen action.

ARTIKELN HANDLAR OM