Skandal-Cannes

Frankrikes presidentpar vägrar inviga filmfestivalen Chockbilder från Dianas död visas i ny dokumentär

1 av 4 | Foto: LIONEL BONAVENTURE/AP
Frankrikes president Nicolas Sarkozy och hustrun Carla Bruni bojkottar festivalen, vilket kan bero på att en Sarkozy-satir ska visas.
FILM

CANNES. Franska presidentparet bojkottar Cannes-festivalen, trots att Carla Bruni är med i Woody Allens öppningsfilm.

Är det för att Carla Bruni är så gravid att det syns? Eller för att president Nicolas Sarkozy rasar över att festivalen bjudit in en film som driver med honom?

Start i dag för den 64:e upplagan av världens största filmfest och som vanligt stormar det kring en eller flera filmer.

Knappast kring Woody Allens ”Midnatt i Paris” i sig. Det verkar vara en väldigt typisk Woody Allen-komedi.

Skälet är att Frankrikes presidenthustru Carla Bruni, 43, har en biroll, som turistguide på ett konstmuseum. Allt skvaller om att hon skulle ha varit så dålig att det krävdes massor av omtagningar, förnekas kraftfullt av Woody Allen.

Paret ändrade sig

Därför har många trott att Carla Bruni skulle närvara i Cannes vid världspremiären, kanske till och med ihop med sin 55-årige make. För det vore ju inte direkt konstigt om presidentparet invigde landets största kulturevenemang.

Enligt franska tidningen Le Figaro var det tänkt så. Men nu har paret, av okänd anledning, ändrat sig.

Det spekuleras att Carla Bruni är gravid, i tredje månaden, och att det kanske syns och/eller att hon inte vill svara på frågor om det under presskonferensen för filmen.

Det spekuleras också i att Nicolas Sarkozy surar för att festivalen nästa vecka, utom tävlan, visar ”La conquête”, en politisk satir som påstås vara rena lustmordet på honom. Den skildrar hur han blev president – men förlorade sin hustru längs vägen. Han spelas av en väldigt porträttlik skådespelare, Denis Podalydes.

Bannlysta bilder

Rabalder lär det även bli kring en film som visas enbart på marknaden. ”Unlawfull killing” är en brittisk dokumentär om efterspelet till bilkraschen i Paris 1997 då prinsessan Diana och hennes pojkvän Dodi Al Fayed dog. Brittiska advokater har krävt 87 klipp för att den ska få visas i Storbritannien. Regissören Keith Allen och mångmiljonären Mohammed Al Fayed, som bekostat filmen, vägrar, så nu blir Cannes-publiken de första som får se bilder som varit bannlysta i 14 år.

FAKTA

Dagens ...

...SCHEMA

Världspremiär för Woody Allens ”Midnatt i Paris”, med Owen Wilson, Rachel McAdams, Michael Sheen, Adrien Brody och Marion Cotillard. Också visning av ”Sleeping beauty” med Emily Browning från ”Sucker punch”. Australiskt drama som verkar häftigt.

...BEN

Tillhör Faye Dunaway. Årets affisch är en svartvit stillbild på Faye Dunaway ur Jerry Schatzbergs film ”Puzzle of a downfall child” (1970). Både regissören och stjärnan, nu 87 och 70 år, kommer hit när filmen visas på nytt.

...ARBETARE

In i det sista putsades och fejades det inför dagens invigning av festivalen.

...LUNCH

Sorry Jens, Karin, Oisín & co. Skippar fläskkarrén på Blekholmen i dag, buffé på Hôtel Carltons pir med Salma Hayek och Antonio Banderas låter bättre.

...HEDERSGULDPALM

Nytt pris, som i kväll delas ut till Bernardo Bertolucci på invigningen. Bland de som hyllar honom finns juryns ordförande Robert De Niro, stjärnan från Bertolucci-filmen ”1900”.

...GLAMOUR

Mélanie Laurent, den 28-åriga franska skådespelerskan från Tarantino-filmen ”Inglourious basterds”, är årets Mistress of Ceremony när festivalen invigs och avslutas.

ARTIKELN HANDLAR OM