– Pappa visade mig två filmer om dagen

Jurymedlemmen Linn Ullman om pappa Ingmar Bergmans hårda skola

Foto: IAN GAVAN/GETTY IMAGES
Linn Ullmann imponerade på juryordföranden Robert De Niro när hon berättade om sina somrar med pappa Ingmar Bergman.
FILM

CANNES. Ingmar Bergman vägrade åka skidor. Salma Hayeks dotter blev besviken på mamman som tecknad katt.

Två mer eller mindre viktiga saker man lärde sig under filmfestivalens första dag.

Foto: AFP
Banderas & Hayek.

De mest kända namnen i årets jury som utser vinnaren av Guldpalmen och alla andra priser är Robert De Niro (ordförande), Jude Law och Uma Thurman. Men för en gångs skull finns det en i juryn med svensk anknytning. Bredvid De Niro på juryns presskonferens satt Linn Ullmann, författare och dotter till Ingmar Bergman (1918–2007) och Liv Ullmann.

Det blev en rätt sömnig tillställning. De Niro fick 95 procent av frågorna, men hade ingen riktig klar plan för hur samarbetet i juryn skulle se ut. Han fick en riktig knäppfråga. En manlig journalist reste sig upp och sa:

– Två frågor till mr De Niro: Are you talkin’ to me? Have you fucked my wife? (kända repliker ur filmerna ”Taxi driver” och ”Tjuren från Bronx”).

– Jag vet inte, svarade De Niro och log.

De Niro: Wow

Linn Ullmann hade det klokaste inlägget, om hur film kan förändra folks liv. Och så berättade hon om sin pappa:

– Alla andra pappor i Norge åkte skidor med sina barn. Min vägrade. Men på somrarna på Gotland visade han två filmer om dagen för mig i sin biograf, med egna introduktioner och allt. Sedan sa han: Detta är din utbildning!

– Wow! sa Robert De Niro.

Häftig kvart

Kring lunch bjöds det på en strålande lunchbuffé på Hôtel Carltons strandservering när Salma Hayek och Antonio Banderas gjorde pr för animerade 3D-filmen ”Mästerkatten” (svensk premiär 3 februari), en avknoppning från ”Shrek”-filmerna. De 15 minuter vi fick se såg häftiga ut. Med ett hundratal journalister på plats och där tv prioriterades, blev det inte mycket till prat med stjärnorna. Men Salma Hayek berättade en gullig historia:

– Det dröjde länge innan min dotter (3,5 år) accepterade eller tyckte det var kul att det var en tecknad katt, inte mamma, som pratade med min röst i filmen.

ARTIKELN HANDLAR OM