Angelina ryter som en tiger

Sedan gör Nöjesbladet henne sur

1 av 3
PANDANG Dustin Hoffman, Angelina Jolie och Jack Black gör panda-pr.
FILM

CANNES. Nästan överallt i världen dubbas en animerad storfilm som ”Kung fu panda 2”.

Så Angelina Jolie, Jack Black och Dustin Hoffman är på filmfestivalen för att göra pr för en film som de – för en stor del av publiken – inte har något med att göra.

– Fast vi känner oss besjälade med de som dubbar våra röster, säger Angelina Jolie.

När filmen har premiär i Sverige den 8 juni så är vi ett av få länder där publiken kan välja mellan originalversionen och den dubbade.

Så gott som överallt visas annars den här typen av filmer enbart dubbade till respektive lands språk. Så att filmbolagen satsar på kända namn till rösterna, är förstås främst för att få pr.

Inget ont om Lawrence Mackrory, Petra Hultgren och Claes Ljungmark, som dubbat filmen till svenska – men det skulle knappast bli rusning till en presskonferens med dem i Stockholm.

I La Côte-salongen på Hôtel Carlton trängdes däremot gräddan av världens filmjournalister för en halvtimme med Jack Black, Angelina Jolie och Dustin Hoffman.

Jack Black försökte hela tiden vara rolig. Oftast förgäves. Han tar liksom i för mycket. Dustin Hoffman sa några småroliga saker.

Men det var Angelina Jolie som alla ville åt. Helst privata saker om henne, Brad Pitt och barnen.

Barnen adopterade

Det finns liksom mer att prata om där, än om hur man lånar ut sin röst till en tiger.

Det fanns också en given ingång, andra filmen handlar rätt mycket om varför filmens hjälte, pandan, blev adopterad av en gås. Och de tre äldsta (6, 8 och 10 år) av Brad Pitts och Angelina Jolies sex barn är ju adopterade.

– Först och främst är detta underhållning, men det är viktigt att barnen som ser filmen får med sig något mer. För Brads och mina barn är ju detta inget nytt, vi har ständigt pratat om deras bakgrund sedan de var tillräckligt gamla för att förstå, sa Angelina Jolie.

Hon berättade också att de tre sönerna alla ägnar sig åt kampsport.

Låt mig tvivla, Jolie

– Pojkar har så mycket energi. Men där lär man ju även ut hur man får ett slags inre frid, precis det som pandan i filmen söker.

Hon såg dock sur ut när jag frågade om det inte kändes lite bisarrt att göra pr för en film som dubbas överallt i världen. Då svarade hon inte bara att de kände sig besjälade och besläktade med de som dubbar rösterna i andra länder. Hon hävdade också att hon åkt runt och träffat många av de andra som gör Tigrinnans röst.

Tillåt mig tvivla på att Petra Hultgren har fått besök av Angelina Jolie…

FAKTA

DAGENS...

… SCHEMA

Världspremiär för italienaren Nanni Morettis svarta komedi om hur påven blir deprimerad. Sydkoreanen Kim Ki-Duk har gjort en film om hur han själv blivit smått galen av att vara filmregissör. På jättebion på stranden visas director’s cut-versionen av tyska ”Ubåten”, över tre och en halv timme lång. Klaustrofobi i en solstol?…

… PRESTATION

Det ska mycket till för att någon ska sno skådespelarpriset från Tilda Swinton. Hon är makalöst bra i ”Vi måste prata om Kevin”, man får liksom följa med in i hennes allt mer förtvivlade psyke i Lynne Ramsays omskakande film.

… SNYFTARE

Även bland luttrade filmjournalister fälldes det många tårar under Gus Van Sants nya ”Restless”, där 21-åriga Mia Wasikowska spelar en tjej som är döende i cancer.

… SVENSK

Jakob Eklund är mycket bra i danska dramat ”Labrador”, som visas utom tävlan. Mycket ångest när tre människor konfronterar varandra på en blåsig öde ö.

ARTIKELN HANDLAR OM