Woody Allen vill filma – i Sverige

Superregissören: ”Vi har haft seriösa möten en längre tid”

Foto: Foto: REUTERS
GILLAR STOCKHOLM Regissören Woody Allen berättar för Nöjesbladet att Stockholm är ett av de mest tänkbara alternativen för en framtida filminspelning. Men innan det blir verklighet måste finansieringen lösas.
FILM

CANNES. Först David Finchers ”Millennium”-film. Nu vill även Woody Allen filma i Sverige.

– Det har förts seriösa diskussioner, så möjligheten finns. Jag skulle älska att tillbringa en hel sommar i Stockholm, säger han till Nöjesbladet.

Ingrid Rudefors.

Den 75-årige regissören är i Cannes i samband med världspremiären på romantiska komedin ”Midnatt i Paris”, med Sverige-premiär 2 september.

Då han de senaste åren skrivit historier anpassade till de städer där han har fått finansiering (London, Barcelona, Paris, nu i sommar Rom), frågar jag om Stockholm.

När han förstår att jag vet att hans producent Letty Aronson haft flera möten med folk från Filmregion Stockholm-Mälardalen, blir Woody Allen allvarlig:

”Älskar staden”

– Mitt folk HAR haft seriösa möten med folk i Stockholm under en längre tid och det finns en möjlighet. Min producent har träffat flera människor, somliga mer allvarligt intresserade än andra. Stockholm är definitivt ett av de mest tänkbara alternativen i framtiden. Jag har ju varit där många gånger och älskar staden, skulle gärna vara där och filma en hel sommar.

Har du någon tänkbar historia?

– Nej, det har jag inte. Men jag må ha haft många nojor, men skrivkramp är inte en av den, det blir inga problem att hitta på en historia.

Ingrid Rudefors, filmkommissionär på Filmregion Stockholm-Mälardagen, bekräftar att man haft flera möten med Woody Allens producent.

Drömde om en Allen-film

När hon började sitt jobb 2008 drömde hon om att få en James Bond- och en Woody Allen-film till Stockholm.

– ”James Bond” kom ju hit i form av Daniel Craig i ”The girl with the dragon tattoo”, säger hon och skrattar.

Woody Allens filmer är inte alls lika dyra som David Finchers. Budgetarna har legat mellan 80-140 miljoner kronor de senaste åren.

Så mycket pengar krävs alltså för att locka Woody Allen till Sverige.

– Jag tror mest på private equity, rika människor som tycker det vore kul att investera i en Woody Allen-film, säger Ingrid Rudefors.

FAKTA

FILMFESTIVALEN I CANNES

DAGENS:

…GLAMOUR

Kinesiska skådespelerskan Fan Bing Bing på röda mattan.

…SCHEMA

Johnny Depp & co från ”Pirates of the Caribbean: I främmande farvatten” håller stor presskonferens. Ska även träffa världens just nu bästa skådespelerska och en annan världskändis. Premiär för flerfaldiga Cannes-vinnarna Jean-Pierre och Luc Dardennes nya.

…HEDERSLEGIONÄR

Den titeln får filmregissören Emir Kusturica

i dag, utdelad av Frank­rikes kulturminister ­Frédéric Mitterand.

…KÄRLEKSPAR

Michael Sheen och Rachel McAdams. När jag träffade dem var för sig, pratade åtminstone han glatt om deras för­hållande. Och Woody Allen också.

– Det är kul. Först Javier (Bardem) och Penélope (Cruz) när vi filmade i Barcelona, nu de i Paris. Men jag har gjort filmer som orsakat skilsmässor också, skämtade han.

…I-LANDSPROBLEM

Hade varit bekvämt med en livsmedelsaffär

i kvarteret. Har i stället fått ett ­pudelhelvete på halsen. Under min balkong samlas Cannes rika hundägare i affären For V.I.P. Dogs – som säljer, typ, hundkorgar i sammet för tusentals kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM