Jakob ställer upp – och svär

Nu hyllas svensken i Cannes för rollen i ”Labrador”

FOLKLIG STJÄRNA PÅ RIVIERAN Jakob Eklund är en av få svenskar som medverkar i Cannes, men han lovordas inte desto mindre för sin insats i danska ”Labrador”. Nu kan han ta upp kampen om utlandsjobben med frun Marie Richardson som filmade mot Tom Cruise i ”Eyes wide shut”.
FILM

CANNES. På filmfestivalen hyllas skådespeleriet

i danska ”Labrador”.

I verkligheten älskar

alla Jakob Eklund för svordomarna som hans rollfigur Johan Falk vräker ur sig.

– På väg till Cannes, på flygplatsen i Köpenhamn, kom ett helt fotbollslag och ville filma mig när jag säger ”Men vad fan!”, säger Jakob och skrattar.

Jakob Eklund är den där folkliga typen som inte har några problem att tackla folk som vill prata hans tv- och filmroller.

Senaste halvåret har Colin Nutleys ”Änglagård – tredje gången gillt” gjort braksuccé.

– Det vanligaste som hänt efter den filmen är att folk kommer fram och bara vill kramas och tacka för filmen, säger Jakob.

”Bästa filmen”

”Labrador”, en dansk film som visas utom tävlan i Cannes, lär knappast göra folk glada på det sättet.

Frederikke Aspöcks drama är ganska så svart, om tre människor som konfronterar varandra på en ensligt belägen ö (filmen är inspelad på norra Gotland). Den har fått beröm i Cannes för de vackra bilderna och skådespeleriet.

– En spansk journalist tyckte det var festivalens bästa film, säger Jakob stolt.

Någon utlandskarriär är dock inget han försöker nå.

– Jag har inte de nerverna och är för dålig på språk, det är nog svårt att känna sig trygg i jobbet på hemmaplan.

Och inte för att de tävlar på något vis, men när det gäller utlandsjobb, är Jakob tämligen chanslös mot frun Marie Richardson.

Fula ord på Youtube

– Att spela mot Tom Cruise i Stanley Kubricks sista film (”Eyes wide shut”), det är svårt att toppa det.

Hemma i Sverige är han mitt uppe i inspelningarna av sex nya filmer där han spelar polisen Johan Falk.

– Jag tror filmerna blivit populära för att de, till skillnad från Beck- och Wallander-filmerna, ger lika mycket plats åt poliserna och skurkarna i filmerna.

Den Youtube-video någon hade klippt ihop med alla Johan Falk-svordomar har blivit en kultsuccé.

– Det är inget elakt i det, bara skitkul, säger Jakob.

Och fotbollslaget som ville filma en liten ”Men vad fan!”-sketch med Jakob, hur gick det?

– Jo, det är klart jag ställde upp...

FAKTA

Namn: Jakob Eklund. Ålder: 49. Familj: Hustrun Marie Richardson, tre barn, dessutom nybliven morfar. Bor: Stockholm. Karriär: Har gjort närmare 50 film- och tv-roller, bland annat tre Änglagårds-filmer, nio Johan Falk-filmer, tv-serierna ”Pip-Larssons”, ”Möbelhandlarens dotter” och ”Anderssons älskarinna” och filmer som ”Pariserhjulet” och ”Himlens hjärta”. Aktuell: På Cannes-festivalen med danska ”Labrador”. Spelar in sex nya Johan Falk-filmer. ”Änglagård – tredje gången gillt” släpps snart på dvd.

DAGENS:

…SCHEMA

Världspremiär för Ruben Östlunds nya ”Play”, som visas i sidosektionen Quanzaine des Réalisateurs. Har mycket att leva upp till, en av festivalcheferna har faktiskt i förväg kallat filmen för ”ett mästerverk”.

…FILMTITEL

”Bitchkram”. Så heter den film som producenten Bonnie Skoog Feeney och regissören Andreas Öhman drar igång inspelningen av i sommar. Duon bakom succéfilmen ”I rymden finns inga känslor” gör den här gången en historia om tre unga tjejer.

…AVHOPP

Lasse Hallström hoppar av som regissör till dramat ”The Danish girl”, med Nicole Kidman. Filmen handlar om en dansk konstnär (1882–1931) som gjorde ett omdiskuterat könsbyte.

– Jag tyckte inte manuset var färdigt för ett så delikat ämne. Jag vet i dagsläget inte hur de gör, om det blir någon film eller inte, säger Hallström.

…INHOPP

Jonas Malmsjö är klar för huvudrollen i svenska komedin ”Kärlek från andra sidan”. Han ska spela en tv-kändis som egentligen är en stor bluff. Regissörer är Christian Eklöw och Christopher Panov, som gjorde ”Hundtricket”.

…KOPIA

På presskonferensen för ”Pirates of the Caribbean”-filmen avslöjade Penélope Cruz att i några av actionscenerna som spelades in mot slutet, när hennes graviditet började synas, ersattes hon av – Mónica Cruz, lillsyrran.

– Vi är väldigt lika varandra och hon är dansös, så det var inga problem för henne att hoppa runt med ett svärd, berättade Penélope.

…SIFFRA

4 512 journalister från 90 länder rapporterar från årets festival. Väldigt många av dem var sura i går, när de inte kom in på presskonferensen med Johnny Depp & co.

…GLAMOUR

Jurymedlemmen Uma Thurman var strålande vacker på visningen av ”Pirates of the Caribbean”.

ARTIKELN HANDLAR OM