”Jag tror på ödet”

Bioaktuella Audrey Tautou: Roligt att spela en lögnare

Foto: UGC
FÖREDRAR FRANKRIKE Audrey Tautou må ha varit med i ”Da Vinci-koden”, men för Nöjesbladets Jan-Olov Andersson berättar hon att hon föredrar att filma i Frankrike.
FILM

CANNES. Vi möttes inte i ett romantiskt Montmartre – utan i ett fult tält på Cannes-festivalen.

– Utan ”Amélie från Montmartre” hade ju mitt liv blivit helt annorlunda. Jag tror på ödet, jag jagar aldrig filmroller, säger Audrey Tautou, 34.

Efter den och flera andra romantiska komedier, har hon lite grann blivit ansiktet utåt för franska filmer i genren. ”Vackra lögner”, som hade svensk premiär i fredags, är ännu en sådan.

”Hon är så erfaren”

– Den rollen tog jag för att jag har jobbat med regissören tidigare, för att det var kul att spela mot en så erfaren skådespelerska som Nathalie Baye och för det är kul med en rollfigur som ljuger så mycket.

Häromåret spelade hon modeikonen Coco Chanel och ända sedan genombrottet med ”Amélie från Montmartre” för tio år sedan, har hon själv varit någon av en modeförebild för framför allt franska kvinnor.

Går på instinkt

– Jag känner mig inte så. Hur jag klär mig eller har håret, det är sådant jag bestämmer i sista stund innan jag går ut.

– Över huvud taget går jag mycket på instinkt. Hur jag agerar framför kameran och hur jag väljer roller.

– ”Da Vinci-koden” var ett exotiskt Hollywoodäventyr för mig. Men jag jobbar hellre i Frankrike. Jag har inga drömregissörer jag längtar efter att jobba med. Eller ... han som gjorde ”Sideways” och ”About Schmidt”, vad heter han? Han (Alexander Payne) vore kul att filma med.

ARTIKELN HANDLAR OM