”Det var jobbigt att bada naken”

Alicia Vikander om krånglig danska och kyliga vattenscener

Foto: Foto: NORDISK FILM
ÄDELSSTENAR TILL SKÅDISAR Alicia Vikander och Björn Gustafsson i ”Kronjuvelerna”.
FILM

En Guldbagge i vintras. Huvudrollen i bioaktuella ”Kronjuvelerna”. Två Hollywood-filmer på gång. Det har rullat på som för ett höghastighetståg på räls för Alicia Vikander, 22, senaste tiden. Största pärsen tycks ha varit att förstå och lära sig danska.

– När jag erbjöds rollen mot Mads Mikkelsen, förstod jag inte ett ord förrän regissören gick över till engelska, erkänner hon.

Foto: Foto: FELIPE MORALES
SNART I HOLLYWOOD Alicia Vikander, 22, ses just nu i ”Kronjuvelerna”. Snart börjar hon inspelningen till sin första engelskspråkiga film i Hollywood.

Det är sådant som kan erkännas nu, i efterhand. Efter att inspelningen av det danska historiska kostymdrama i 1700-talsmiljö och som både kallats ”Dronningen og livlægen” och ”A royal affair” är avslutad. Efter två månader i Köpenhamn då hon konstant höll sig till danska, utom några enstaka telefonsamtal till familj och vänner.

”Fick nästan panik”

Värre var det den där kvällen efter den allra sista provfilmningen.

– Regissören (Nikolaj Arcel) ville komma förbi och ta en öl på hotellet. Jag hade kämpat så enormt att förstå vad alla sa, var trött i skallen, hade ingen lust. Det var ganska hög ljudnivå i baren, jag förstod knappt ett ord han sa, fick nästan panik. Sedan sa han något som verkade viktigt. Jag log och nickade bara. Då sa han:

– Ok, I’ll take it in English. I just gave you the part ...

Det kan dröja innan vi får se henne framför en filmkamera i Sverige igen, trots att det bara är ett halvår sedan hon vann en Guldbagge för debutrollen i ”Till det som är vackert”. Snart börjar hon spela in sin första engelskspråkiga film. Vad det är för film, är än så länge hemligt. Efter nyår väntar Jeff Bridges och Julianne Moore som motspelare i ”The seventh son”.

En film för alla

På bio är hon aktuell i Ella Lemhagens storfilm ”Kronjuvelerna”, just nu trea på Biotoppen.

– En otroligt vacker och filosofisk saga, man får följa med på en färd där man får både skratta och gråta. Jag tycker alla mellan fem och 99 år kan se filmen.

Hennes rollfigur i filmen är förälskad i en NHL-stjärna, spelad av komikern Björn Gustafsson. Alicia säger att ”det var så trevligt så” att kyssa honom framför kameran, men att nakenbadarscenen de har ihop, var jobbig att spela in.

– Att vara naken, det var inte så lång tid, det räckte med en tagning. Men sedan var det åtta jobbiga timmar i vattnet där vi hade våtdräkt på underkroppen. Man gick upp och ned i vattnet, vi fick ta om flera scener för att vi båda skakade av kyla och hade blå läppar.