–Vi lade krut på sexscenen

Fernandez & Mjönes
om inspelningarna
av ”Kyss mig”

1 av 2 | Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
EFTERTANKE Ruth Vega Fernandez och Liv Mjönes var så fokuserade på detaljerna och det tekniska i deras sexscen att det var först efteråt som de kunde reflektera över vad de egentligen hade gjort.
FILM

Mot alla odds.

Här är ”Kyss mig”-skådespelerskornas intima sexscen.

– Efteråt kände jag bara: shit vad gjorde vi egentligen? säger Liv Mjönes.

Idén var enkel.

Att skildra en kärlekshistoria mellan två vuxna kvinnor.

Direkt stötte skaparna på motstånd.

– Oddsen för att vi skulle lägga ner på vägen har varit 100 procent, säger producenten och skådespelerskan Josefine Tengblad.

Hon och regissören Alexandra-Therese Keining fick höra att det inte fanns ett behov av filmen.

”Ingen motsvarighet”

Orsaken var att det redan fanns en uppsjö av svenska filmer om lesbisk kärlek.

– Det stämmer inte, det finns ingen motsvarighet och det märks nu när vi har haft några förhandsvisningar på filmen. Då säger folk ”äntligen!”. Nu är jag glad för att vi kämpade så för det här och sa till oss själva att vi fan inte skulle lägga ner.

I ”Kyss mig” planerar Mia (Ruth Vega Fernandez) ett bröllop med pojkvännen Tim (Joakim Nätterqvist) när Frida (Liv Mjönes) vänder upp och ner på hennes ordnande tillvaro.

Lång intim scen

Tittarna får se en intim och lång sexscen mellan kvinnorna.

– Vi lade väldigt mycket krut på den, tänkte och pratade igenom den tillsammans, allting var väldigt tekniskt. Det var först efteråt jag kände, shit vad gjorde vi egentligen? säger Liv Mjönes.

Ruth Vega Fernandez jämför sexscenen med en danskoreografi.

– Det var fokuserat in i minsta detalj. Det var en så pass viktig scen för filmen, det är ju genom det sensuella och erotiska som Mia upptäcker sin nya sexualitet. Men första gången jag såg den på film blev jag lite generad.

Positiv respons

Filmen är gjord med en minimal budget. Hur har ni märkt av det?

– Det märks att folk verkligen har ställt upp för att det är ett hjärteprojekt för alla, ingen har varit driven av pengarna för de fanns inte där, säger Ruth.

Hittills har responsen varit uteslutande positiv från biobesökarna.

– Efter smygpremiären kom det fram människor som sa ”gud om den här filmen hade funnits när jag var ung” och ”den här hade jag velat visa för mina föräldrar innan jag kom ut”. Det visar att filmen redan nått ett av sina mål, säger Ruth.

FAKTA

En film om en komplicerad affär

”Kyss mig” handlar om Mia (Ruth Vega Fernandez) som är på väg att gifta sig med sin pojkvän Tim (Joakim Nätterqvist).

Då träffar hon Frida (Liv Mjönes) som hon inleder en komplicerad kärleksaffär med. Filmen är regisserad av Alexandra-Therese Keining. I övriga roller syns Lena Endre och Krister Henriksson.

”Kyss mig” har premiär den 29 juli.

Det här är Ruth Vega Fernandez

Ålder: 31. Bor: Paris. Yrke: Skådespelerska. Familj: Pojkvännen Ludwig Dahlberg. Har bland annat gjort roller i: Tv-serien ”Upp till kamp” och filmen ”Sommaren med Göran”.

Det här är Liv Mjönes

Ålder: 32. Bor: Gröndal. Yrke: Skådespelerska. Familj: Sambon Henrik och sönerna Bo och Klas. Har bland annat gjort roller i: ”Miffo”, ”Se upp för dårarna” och tv-serien ”Drottningoffret”.

ARTIKELN HANDLAR OM