Markoolios film stoppas

Astrid Lindgrens dödsbo säger nej till ”Karlsson” – men han vägrar ge upp

Foto: Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Filmflygningarna faller Markoolio tror att man kan göra häftiga Karlsson-flygningar med dagens teknik, men får inget gehör från Saltkråkan AB som äger rättigheterna. ”De säger bara nej, nej, nej. De är väldigt restriktiva”, säger Markoolio.
FILM

Snart tar Markoolio på sig sin helikoptersnurra och gör ”Karlsson på taket” på scen igen.

Men Astrid Lindgrens dödsbo sätter stopp för en långfilm om den älskade sagofiguren.

– De är väldigt restriktiva, säger Markoolio.

Foto: Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON
Markoolio.

Marko ”Markoolio” Lehtosalo är inte den som ligger på sofflocket.

2012 ser ut att bli ett fullmatat år för den nyblivne 37-åringen: med start den 20 januari åker han ut på en turné med föreställningen ”Karlsson på taket” tillsammans med Benjamin Wahlgren och senare under året väntar ett nytt albumsläpp, ett andra barn tillsammans med flickvännen Jessica samt en turné med ”Diggiloo”-gänget.

”Roliga flygningar”

Som om det inte vore nog har han och regissören Staffan Götestam en dröm om att göra biofilm av Astrid Lindgrens älskade barnbok.

Staffan Götestam.

– Vi är inne på att göra en ny långfilm på ”Karlsson på taket”, med dagens teknik. Jag skulle kunna göra jätteroliga flygningar, säger han.

Lehtosalo och Götestam har vid ett flertal tillfällen diskuterat med Saltkråkan AB, ett bolag under ledning av Astrid Lindgrens efterlevande som innehar rättigheterna till författarinnans samlade verk.

Än så länge har de dock inte fått något klartecken.

– Hollywood hör ju av sig en gång i veckan och vill göra grejer, men de (Saltkråkan) säger bara nej, nej, nej.” De är väldigt restriktiva. Jag vet inte, skam den som ger sig. Vi får tjata mer bara. Men jag tror det sista ordet från dem var att ”det kommer inte att göras en Karlsson på taket-film på väldigt, väldigt länge”. De försöker väl vara diplomatiska, säger Marko Lehtosalo.

Många förfrågningar

Nils Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren och vd för Saltkråkan AB, vill inte uttala sig specifikt om ”Karlsson på taket”.

– Nej, vi kommenterar inte enskilda filmer. Men det är klart att vi får många förfrågningar hela tiden och säger nej till en del av dem, säger han.

FAKTA

”Karlsson på taket”

Astrid Lindgren skrev tre böcker om den mystiske ”Karlsson på taket”, en flygande pojke som besöker sjuårige Lillebror Svantesson i dennes lägenhet i Stockholm: ”Lillebror och Karlsson på taket” (1955), ”Karlsson på taket flyger igen” (1962), ”Karlsson på taket smyger igen” (1968).

1974 kom en film i regi av Olle Hellbom. Böckerna har även filmatiserats i Ryssland, och 2002 kom en animerad serie om Karlsson.

Det här är Markoolio

Namn: Marko Kristian Lehtosalo. Ålder: 36. Yrke: Artist och skådespelare. Bor: Ingarö utanför Stockholm. Inkomst: 1 115 700 kronor (taxeringsår 2011). Familj: Förlovad med Jessica Westergård, 26, personlig tränare. Tillsammans har de dottern Moa, 1. Paret väntar ett till barn i juli. Aktuell: Med föreställningen ”Karlsson på taket”, som har premiär den 20 januari i Halmstad.