Alla slutar – som snutar

Nöjesbladet förutspår Persbrandts nästa karriärsplan – in i minsta detalj

1 av 3
FILM

Nu kommer Hamilton på bioduken.

Igen.

Det är inte den ende rollfigur som återkommer.

Skådespelare avlöser varandra från Beck och Wallander. När får vi se Mikael Persbrandt i Jönssonligan?

Stellan Skarsgård var den förste som gav ansikte åt Carl Hamilton.

Han följdes av Peter Haber. Denne efterträdde Gösta Ekman som Beck. Både Skarsgård och Haber har vikarierat som chef för Jönssonligan efter samme Ekman.

Känd som Gunvald

Mikael Persbrandt, som nu blir den femte Hamilton, blev folkkär som polisen Gunvald Larsson i ”Beck”. Han föregicks av Rolf Lassgård som var den förste att spela Ystadpolisen Kurt Wallander.

Denne ser numer ut som Krister Henriksson. Samme Krister Henriksson var förhörsledare i ”Hamilton” 1998. Han spelade Fristedt i ”Täcknamn Coq Rouge” och Göran Nordlander i ”Fiendens fiende”. Olika roller i olika Hamilton-filmer.

De som gjort nya polisserien om Arne Dahls A-gruppen har inte alls förstått det här utan satt in helt nya skådespelare i de olika rollerna. Oroväckande.

Den flitigt filmande Michael Nyqvist spelade bov i ett avsnitt av Henrikssons Wallander. Nyqvist är också återkommande polis i första omgången av ”Beck” med Haber och Persbrandt.

Nu senast har vi förstås sett honom som Mikael Blomkvist i ”Millenium”-triologin.

Den rollen görs på engelska av Daniel Craig. Medan Kenneth Branagh tagit hand om den engelskbrytande ”Wallander”-versionen.

I den svenska filmen spelas Martin Vanger av Peter Haber. I den amerikanska av Stellan Skarsgård.

Jönssonligan nu?

Cirkeln sluts. Nu måste det vara dags för Mikael Persbrandt att leda Jönssonligan och Peter Haber att spela Kurt Wallander.

Det är inte bara ”Hamlet” och Jean i ”Fröken Julie” som ska finnas på våra stora skådspelares cv. Man måste göra sin militärtjänst som Hamilton också.

ARTIKELN HANDLAR OM