– Stellan såg ut som en sparris

Jan Guillou om alla skådespelare som gjort Hamilton

FILM

Jan Guillou har sett sin romanfigur Carl Hamilton som fem olika skådespelare.

Han tänker aldrig säga vem han tycker är bäst.

Men Guillou kan beskriva deras olika teknik.

Foto: Foto: LASSE ALLARD
Jan Gulliou har sett fem olika skådespelare göra rollen som hans Hamilton på bioduken.

Jan Guillou har hjälpt till att uppdatera intrigen i nya filmen.

– Konfilkten är kvar. Hamilton begår ett allvarligt brott, men i nationens intresse stoppas polisen från att gripa honom. På 1980-talet var det ubåtar, men det är en omöjlig konflikt nu. Huvudsaken är en untouchable medborgare. Illegal spridning av de mest avancerade svenska vapnen på mellanösterns krigsteatrar – det är mardrömmen för politiker.

Hur känns det att så många spelat Hamilton?

– Det är vår tids Hamletroll, den ska man ha gjort. Jag kommer aldrig någonsin att värdera dem.  Hade jag en uppfattning om vem som var bäst skulle jag aldrig ens antyda det. Skådespelare är känsliga personer. Men de använder olika teknik.

FAKTA

Här är Jan Guillous beskrivningar av de fem som spelat Hamilton:

Stellan Skarsgård

– Han skådespelar Hamilton. Det var han som det sas såg ut som en sparris men det spelar ingen roll. För han är en bra skådespelare. Skickliga skådespelare ska kunna bedra oss till nästan vad som helst.

Peter Haber

– Han får välja mellan att skådespela ut Stellan Skarsgård eller att hitta en annan teknik. Han väljer en modell efter teoretikern Stanislavskij. Det är inte kungen som spelar kung, det är apan. Uniformen gör arbetet. Peter Haber behöver aldrig slåss eller göra konster. Han har uniform spelar rollen.

Stefan Sauk

– Han satsar på det fysiska. Det är mycket peka med hela handen. (Guillou kisar med ena ögat och pekar militäriskt mot horisonten). Han satsar på att göra Hamilon fysisk.

Peter Stormare

– Han gör actionkomedi. Jag är säker på att alla sneglat på sin föregångare och försökt hitta ett annat sätt. Stormare gör actionkomedi så som han gjort i Hollywood, som rysk kosmonaut och sånt.

Mikael Persbrandt

– Med honom är cirkeln sluten. Han gör som Stellan Skarsgård, och skådespelar Hamilton. Han har ju gjort en Robert De Niro också och ­tränat intensivt.  Får man ett starkare självför­troende i sitt skådespeleri av att ”träna med Navy Seals” så funkar det ju.

ARTIKELN HANDLAR OM