– Jag kände mig säker med Cruise

Michael Nyqvist om sin stora Hollywooddebut i nya ”Mission: Impossible”

1 av 2
FILM

Skurken i nya ”Mission: Impossible” vill starta ett kärnvapenkrig.

Och han är en tvättäkta svensk – en ”ära” vi kan tacka Michael Nyqvist för.

– Han skulle vara schweizare från början, avslöjar skådespelaren för Nöjesbladet.

Här hemma är vi vana att se Michael Nyqvist, 51, i livsbejakande, mysiga filmer. Men karaktären Kurt Hendricks i storfilmen ”Mission: Impossible 4: Ghost protocol” är inte lika mysig. Nyqvist spelar en galen vetenskapsman från Stockholms universitet som vill, tja, bomba ihjäl några hundra miljoner människor.

– Jag förbereder mig som jag brukar. Jag läser runt, försöker hitta nerverna i mig själv åt det hållet som de här psykopatkaraktärerna finns. Stänga av sin empati och samtidigt använda en otrolig övertygelse att man har rätt, säger han när Nöjesbladet träffar honom i Stockholm inför galapremiären.

Exotisk svenska

Att skurken skulle vara svensk var inte en självklarhet – trots att Nyqvist är det. Tvärtom: filmmakarna hade andra planer till en början.

– Karaktären skulle vara från ett neutralt land, och på något sätt visste de inte att Sverige är neutralt. I tanken för rollen började de i Schweiz, men jag sa ”nej, nej, Sverige är ju neutralt”. Då sa de: ”Va? Då kör vi på det”.

Så man kan säga att du slog ett slag för det svenska folket?

– Alltid (skratt).

I en av scenerna pratar du svenska. Vems idé var det?

– Vi gjorde den först på engelska. Sen sa (regissören) Brad Bird ”vi testar att göra den på svenska en gång! När du pratar låter det så kul”. Och så klart exotiskt, i hans öron. Så jag översatte.

I en annan omtalad scen har du och Tom Cruise ett stort slagsmål. Gjorde du dina egna stunts?

– Ja, jag gjorde alla scener själv, förutom en. Jag bröt revbenet det första jag gjorde. Jättebra, på första tagningen (ler). Jag hoppade in i en bil och vindrutan sprack. Så jag slapp göra ett långt hopp, annars gjorde jag allting.

”Han är Mr Action”

– Tom klättrar ju på Burj Khalifa (världens högsta byggnad som ligger i Dubai) i filmen. Då kan man inte säga: ”nej, det där tycker jag ser lite läskigt ut”. Det är bara att köra, du kan ju inte stå där och gnälla...

Vad lärde du dig av att jobba med Tom Cruise?

– Det här är ju hans hemmaplan. Han är ju ”Mr Action”. Han har gjort allting, det är ju han som klättrar i bergen i början av tvåan till exempel. Jag kände mig väldigt säker med honom, han var någon att hålla i handen. Jag minns att jag sa: ”är du född på en stege? Du ska vara rädd här!” ”Han svarade ”nej, det är kul”. Det är skillnaden mellan oss (skratt).

”Kul jobb”

– Han är en förbannat jävla bra skådespelare, med ett brett spektra. Och han är generös och närvarande. Så det var kul att gå till jobbet.

Du måste ha varit nervös under inspelningen? Du är ju inte van vid så här stora filmer.

– Jo, absolut. Man känner så här: man kan ju bara skita på sig.

FAKTA

/Michael Nyqvist

Namn: Michael Nyqvist. Ålder: 51 (född 8 november 1960). Yrke: Skådespelare. Familj: Fru och två barn. 
Filmer i urval: ”Tillsammans” (2000), ”Grabben i graven bredvid” (2002), ”Så som i himmelen” (2004), ”Män som hatar kvinnor” (2009).
 Bor: Stockholm. Aktuell: Som skurken Kurt Hendricks i storfilmen ”Mission Impossible 4: Ghost protocol”, mot

skådespelare som Tom Cruise och Jeremy Renner. På gång: Michael Nyqvist är även aktuell i flera andra Hollywoodprojekt. I fjol kom ”Abduction”, med bland andra Taylor Lautner och Lily Collins. Senare i år kommer ”Disconnect” mot Alexander Skarsgård. Nyqvist är även med i en kommande science fiction-film med namnet ”Europa”.

TV: Scenen där Micke Nyqvist bröt revbenet

Hollywoodstjärnan avslöjar sanningen bakom stuntsen