”Kurts dotter borde ta över”

Krister Henriksson är trött på Wallander: Gud ska de verkligen visa filmerna igen?

1 av 3
VILL LÄSA OCH SIPPA Krister Henriksson blir bestört när han hör om att TV4 kör repriser av Wallander – igen. Huvudrollsinnehavaren spelar in sex filmer till som kommissarien, men sedan kan inga pengar i världen få honom att ändra sig. ”Jag vill paddla kanot, läsa och dricka vin”, säger han.
FILM

Efter en hel drös mordgåtor och 340 pärlhöns.

Nu gör Krister Henriksson Wallander för sista gången.

Till Krister Henrikssons stora förtret fanns det bara pärlhöns på menyn.

Året var 2004 och skådespelaren hade för första gången klivit in i den ett och ett halvt år långa bubbla det innebär att spela in ett sjok av Wallanderfilmer.

Under inspelningstiden

i Ystad gjorde han det stora misstaget att bo på hotell.

Det gör han inte om.

– Det var ett underbart hotell i Saltsjöbaden, men det tog en ände med förskräckelse. Jag skulle försöka hålla vikten, men det fanns ingen smalmat på menyn utan jag fick äta pärlhöna. Jag räknade ihop att jag åt 340 pärlhöns på ett år, säger han och fortsätter:

– Sedan är det ju väldigt lätt att börja hänga i hotellbaren också...

Nästa vända i Ystad blev det egen lägenhet med fullt utrustat kök för Krister Henrikssons del.

Vill kunna ’tjuvröka’

Vi träffas på ett kafé på Södermalm, han vill gärna sitta utomhus i januarikylan för att, som han själv uttrycker det, tjuvröka.

Orsaken till intervjun är att TV4 nu börjar reprisera Wallanderfilmer igen, som de gör titt som tätt.

En nyhet som inte har hunnit nå Krister Henriksson än.

– Vad säger du? Filmerna från 2009? Å gode Gud, ska de börja om igen alltså.

Ja. Börjar du tröttna?

– I mina ögon är film och teater färskvara. Det finns några få filmer som man kan se om. Men Gud, ska de verkligen visa de där filmerna IGEN?

Han har bestämt sig nu.

Han gör sex filmer till i rollen som kommissarien Kurt Wallander – sedan är det stopp. Inspelningarna börjar i sommar.

Kan något få dig att ändra dig?

– Nej.

Drösvis med pengar?

– Den gränsen är jag förbi, jag har så jag klarar mig. När man är 65 år vill man ha kul och jag har insett att man inte kan ha kul med pengar.

Du kan resa till Barbados och dricka paraplydrinkar.

– Jag vill inte åka till något lyxhotell och ligga där som en gammal gubbe. Lyxhotell kräver att man är snygg och vältränad. Nej, då vill jag hellre paddla kanot och läsa böcker. Dricka en flaska vin och grilla, sånt har de flesta råd med.

’Massor gemensamt’

Vad har du och Kurt Wallander gemensamt?

– Jag får mer och mer gemensamt med honom. I början fick jag emellanåt trycka ner mig med skohorn i rollen, nu passar skorna. De sitter mer och mer som handsydda. Wallander är en typisk 40-talist, vi är ju ganska odrägliga. Karriären har varit viktig för många av oss, plötsligt har man inget privatliv, det är du och yrket, vilket blir en frustration som många tror att de kan lösa med alkohol. Jag

är inte främmande för någonting av det där.

Inte?

– När vi filmar umgås jag inte mycket med familjen, då ägnar jag mig bara åt jobbet. När jag är klar, efter ett och ett halvt år, det är först då jag märker hur mycket jag sumpat runt omkring mig, hur många jag inte träffat och tappat kontakten med.

Tycker du man ska fortsätta producera ”Wallander”filmer med någon annan

i huvudrollen?

– Ja, men jag tycker det finns ett bättre sätt att fortsätta. Kurt Wallander har ju en dotter som är polis. Filmerna kan ha samma namn, men med henne i huvudrollen.

Zandra Lundberg