Grova hånet klipptes bort

Påhoppen mot Persbrandts superkropp: Nästa år kan vi ha kategorin Årets ryssfemma

1 av 5 | Foto: Foto: ANDREAS BARDELL
Det skämtades upprepade gånger om Mikael Persbrandts ”superkropp” på Guldbaggegalan, dit skådespelaren kom tillsammans med Sanna Lundell.
FILM

Mikael Persbrandts superkropp var ett återkommande skämt på Guldbaggegalan.

Men det grövsta skämtet klippte SVT bort.

– Ha ha, om man står och fotograferar sin egen kropp framför en spegel, då kan man ta ett sådant skämt, säger skådespelaren Björn Bengtsson.

Inför inspelningen av succéfilmen ”Hamilton – I nationens intresse” har det har varit mycket uppmärksamhet kring den ”superkropp” som Mikael Persbrandt har skaffat sig genom träning med bland annat Navy SEALS-soldater i USA.

Först ut att skämta om det var Josef Fares, när han delade ut pris för Bästa klippning.

Gång på gång spelade den vältränade regissören med bröstmusklerna så det syntes tydligt genom skjortan.

– Det här måste man träna naturligt, men nu ska vi inte snacka om mina tuttar, det är ganske enkelt om man lär sig tricket, sa han och skrattade.

”Vi kvinnor ser ju”

Senare i sändningen gick Petra Mede in i Persbrandt där han satt i sin stol på parketten – och låtsades studsa tillbaka, på grund av hans stenhårda ”superkropp”.

– Det är bara att konstatera att han har en superkropp. Då måste vi konstatera faktum. Jag har skrivit manus ihop med Anna Granath och tillsammans har vi tyckt att det var roligt. Han har ju fått en superkropp, det ser ju vi kvinnor, sa hon efter sändningen.

Du tycker inte att superkroppen stal showen?

– Persbrandt får alltid uppmärksamhet och det ska han ha för han är väldigt, väldigt karismatisk.

Och väldigt vältränad?

– Ja, väldigt. Trevligt.

Grövsta skämtet om ”superkroppen” stod dock skådespelarkollegan Björn Bengtsson, känd från Kjell Sundvalls ”Bröderna Karlsson”, för. Under de pris som delades ut före livesändningen, och sedan klipptes ned till bara några sekunder, skojade han om att Persbrandt kunde fått pris för Bästa visuella effekter, för att hans superkropp var skapad digitalt. Och så tillade han:

– En annan kategori nästa år skulle kunna vara årets ryssfemma!

”Politiskt inkorrekt”

Efteråt sa Björn:

– Det kom spontant och var väl lite politiskt inkorrekt. Men ”Micke” har ju poserat på en sådan bild med ”superkroppen” i Aftonbladet och om någon kan ta ett sådant skämt är det han.

– Jag stötte på honom efteråt och frågade om han tagit illa upp, men han skrattade bara.

FAKTA

DAGENS...

... att vara eller icke vara:

Handboll eller Guldbaggegalan? Skådespelaren Torkel Petersson, 42, tvekade in i det sista.

– Jag är ju handbollsfreak, har inte missat en enda match från EM och hade väldigt gärna velat se matchen Sverige-Serbien, sa han.

... lika som bär:

Några kanske tyckte att Eric Gadd gjorde en ovanligt fräck och soulig version av GES fotbollsklassiker När vi gräver guld i USA. Andra kunde inte höra vad han sjöng, utan satt mest och funderade över att han är på väg att bli en Lika-som-bär med Leif Andrée ...

... programledarkandidat:

Måns Zelmerlöw, 25, ska i sommar för andra gången vara programledare för Allsång på Skansen. Men han skulle inte ha något emot att leda Guldbaggegalan också.

– Helt klart, det är något jag jättegärna skulle göra, sa han. Men Petra Mede var helt fantastisk, det är nog ingen som tar jobbet från henne i första taget, sa han.

... kändisstalker:

Lasse Åberg, 71, fick inga guldbaggar för sin film ”The Stig-Helmer story” . Men han var glad ändå.

– Har man bara gott sittfläsk, så. Och sedan får man träffa både en vacker filmstjärna (Izabella Scorupco) och en riktig kändis (Micael Bindefeld).