Rooney Mara nominerad – hyllar Noomi Rapace

1 av 4
Rooney Mara som Lisbeth Salander.
FILM

Rooney Mara Oscarnominerades för sin insats som Lisbeth Salander i ”The girl with the dragon tattoo”.

Efteråt passade hon på att hylla – Noomi Rapace.

– Hon gjorde en ikonisk rollprestation, säger Mara till Variety.

Ända sedan det blev klart att David Fincher skulle göra en amerikansk version av ”Män som hatar kvinnor” – som Noomi Rapace hyllats för gång på gång - har det spekulerats i om Rooney Mara skulle kunna göra rollen rättvisa.

I eftermiddags fick världen svaret, då Maras tolkning av Lisbeth Salander Oscarnominerades.

Efteråt passade Mara på att hylla sin föregångare:

– Även om Rapace hade gjort rollen för 15 år sedan hade pressen funnits på mig. Det är en sådan ikonisk rollprestation som är älskad av så många.

Men hon utgick inte från Noomis skådespeleri när hon själv tolkade rollen.

– Jag hade en egen idé om hur Salander skulle vara. I slutändan lyckades jag göra något eget av rollen och jag tror det är tack vare David Fincher.

”Intressant och annorlunda”

Veteranen Max von Sydow Oscarnominerades för andra gången i sitt liv.

Första gången var det för rollen som Lassefar i Bille Augusts klassiska ”Pelle erövraren”. Den här gången för sin biroll i ”Extremt högt och otroligt nära”.

– För många manus är tråkiga och ointressanta. De skickar saker till mig som jag gjort förut. Men den här rollen var väldigt intressant och annorlunda, säger von Sydow.

”De känns speciella”

Brad Pitt är också en veteran i sammanhanget, med två tidigare nomineringar innan årets gala. För honom var de nomineringar baseballfilmen ”Moneyball” fick speciella:

– De känns speciella på grund av uppförsbacken som filmen haft. Tidigare skulle folk ha flytt när det blev problem men Sony-chefen Amy Pascal såg till att den blev verklighet. Så jag tror att de här nomineringarna är mer betydelsefulla för mig.

Pitt har tidigare varit nominerad för bästa biroll i ”De tolv apornas armé” 1996 och bästa huvudroll i ”Benjamin Button” 2006.