”Vinna en Oscar är bra för egot”

”Sideways”-regissören Alexander Payne hyllar Göteborg: Festivalen bjöd in mig när jag var okänd

Foto: Foto: ANDERS DEROS
LÄNGTADE EFTER ATT JOBBA IGEN Det tog sju år för Alexander Payne att göra en ny film.”Jag vill verkligen stå aktivt på en inspelning och jobba igen. Nu!”, tänkte han till sist.
FILM

GÖTEBORG. Det har gått hela sju år sedan ”Sideways”.

Men nu har Alexander Payne, 50, hela fyra filmprojekt på gång. Fast först vinner han gärna en Oscar för senaste filmen ”The descendants”.

– Det är bra för både egot och publikintresset, säger han och skrattar.

Bland filmälskare är han känd som regissören som med jämna mellanrum får Hollywood att hosta upp pengar till medmänskliga, varma och roliga dramakomedier.

De flesta andra känner nog inte till hans namn, om man inte säger att det var han som gjorde ”Sideways”, filmen där Paul Giamatti och Thomas Haden Church äter, dricker, pratar och flirtar sig genom Kaliforniens vindistrikt.

– När det står”from the director of ’Sideways’” på filmaffischen, trots en stor bild på George Clooney, då har man nog lyckats göra ett avtryck, säger han stolt.

Clooney var för känd

George Clooney fick faktiskt nobben till förra filmen, för att han var för känd. Men familje- och släktdramat ”The descendants” tackade han ja till utan att ens ha läst manus.

Förlagan, Hawaii-författaren Kaui Hart Hemmings roman, har Payne haft tillgång till sedan 2007. Då Payne höll på med ett annat projekt var det tänkt att Stephen Frears skulle regissera filmen.

– Sedan fanns det inte pengar till min rätt dyra science fiction-film. Frears hoppade av. Då tänkte jag: ”Jag vill verkligen stå aktivt på en inspelning och jobba igen. Nu!”

Stressar hit och dit

För honom var det självklart att komma till Göteborg med ”The descendants”, trots att han måste stressa fram och tillbaka till Los Angeles på bara ett par dygn. På söndag har USA:s regissörer sin Director’s guild-gala, där han är nominerad för filmen.

– Göteborgsfestivalen bjöd ju in mig när jag var helt okänd.

Hans film vann två Golden globe, för Bästa film och skådespelare. Inför Oscarsgalan har den fem nomineringar.

– Det är ju knäppt att tävla i film, men det är häftigt att vara nominerad på Oscarsgalan. Med ”Sideways” fick jag ju känna hur det känns att både vinna (för Bästa manus) och förlora (för Bästa film).

FAKTA

4 filmer han vill göra

”Nebraska”

– Nästa film. En roadmovie om en far och hans son och deras förhållande. Gene Hackman har just tackat nej. Det hade varit häftigt att få honom att återvända för en allra sista roll.

”Fork in the road”

– Handlar om en mycket ensam man som bara älskar sin hund.

”Downsizing”

– Min fallerade science fiction-komedi som jag tänker återvända till. Handlar om två människor som krymper sig själva till mycket små personer. Då skulle Paul Giamatti och Reese Witherspoon har gjort rollerna.

En grekisk film

– Min släkt är från Grekland. Nu när deras ekonomi har havererat, känns det viktigare att utforska sina rötter. Inom fyra år vill jag göra en film som utspelas där.

En han inte vill göra ...

”Sideways II”

– Rex Pickett har skrivit en andra bok om dessa två män. Och ”Vertical” är riktigt bra, jag funderade länge på att göra den, men... nej, jag vill nog inte färdas längs den floden igen.

Det här är Alexander

Namn: Alexander Payne. Ålder: 50. Bor: Omaha, Nebraska, och Los Angeles. Familj: Flickvän. Karriär: Har gjort filmerna ”Citizen Ruth” (1996), ”Election” (1999), ”About Schmidt” (2002) och ”Sideways” (2004). Aktuell: Nya filmen ”The descendants” har Sverige-premiär i dag.