Nordiskt filmpris till Ruben Östlund

Svensk vinnare i år igen

Ruben Östlunds ”Play”. Foto: SF
FILM

Det blev en svensk vinnare i år igen.

Ruben Östlunds omtalade "Play" får Nordiska rådets filmpris för 2012.

Regissören själv tror att filmens angelägna ämne har motiverat utmärkelsen.

Foto: Andreas Bardell
Ruben Östlund vann pris för bästa regi på Guldbaggegalan, men passade på att protestera mot att hans skådespelare inte fått biljetter till galan.

Ruben Östlunds "Play" gav upphov till en lång och delvis infekterad debatt sedan den fått premiär på svenska biografer. Nu belönas den kontroversiella långfilmen med Nordiska rådets filmpris.

Handlingen i "Play" cirklar kring ett gäng unga pojkar från Göteborgs förorter som rånar andra ungdomar.

Beskylld för rasism

Eftersom samtliga förövare i filmen är svarta beskylldes den för rasism, men Ruben Östlund ser inte priset som en upprättelse.

– Det var ett tag då jag inte visste vart debatten skulle ta vägen och det kändes osäkert, men jag upplevde att det var många som stod bakom filmen. Nu kan jag titta mer tacksamt på debatten. Det var meningen att vi skulle ta upp de här ämnena och när det nu återkommer med Tintin så känner jag att "Play"-debatten fortsätter, säger han när TT Spektra når honom på telefon.

Tunga namn nominerade

Övriga nominerade var Nikolaj Arcels "A royal affair" med Alicia Vikander i rollistan, Jukka Kärkkäinen och J P Passis "Kovasikajuttu", Arild Andresen "Kompani Orheim" och Hafsteinn Gunnar Sigurdsson "A annan veg".

- Man blir hedrad. Det är såpass svårt att få priset, för nordisk film står sig så bra i världen, säger Ruben Östlund, som delar på priset med producenten Erik Hemmendorff.

Nordiska rådet filmpris delas i år ut för nionde gången. Även förra året gick utmärkelsen till Sverige genom Pernilla Augusts "Svinalängorna". Bland tidigare pristagare finns Lars von Triers "Antichrist", Roy Anderssons "Du levande" och Josef Fares "Zozo".

Priset är på 350 000 danska kronor och delas ut i Helsingfors den 31 oktober.

FAKTA

/Tidigare vinnare

Här är samtliga vinnare av Nordiska rådets filmpris:

2012: "Play" - Ruben Östlund (Sverige)

2011: "Svinalängorna" - Pernilla August (Sverige)

2010: "Submarino" - Thomas Vinterberg (Danmark)

2009: "Antichrist" - Lars von Trier (Danmark)

2008: "Du levande" - Roy Andersson (Sverige)

2007: "Konsten att gråta i kör" - Peter Schönau Fog

2006: "Zozo" - Josef Fares (Sverige)

2005: "Dråpet" - Per Fly (Danmark)

2002: "Mannen utan minne" - Aki Kaurismäki (Finland)
 

FAKTA/Ur motiveringen

"Regissören Ruben Östlund återigen befäster sin position som en av Nordens just nu mest originella filmmakare. I sitt pågående konstnärliga projekt, som dissekerar och analyserar det mänskliga beteendet, ger han oss tankeväckande insikter om sociala roller och rollspel".

Carl Cato/TT Spektra Henrik Larsson/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM