Svenska filmer användes för att sälja Jasplan och vapen

Nu rasar filmarna mot Utrikesdepartementets tilltag

1 av 3
Bill Skarsgård spelar i båda filmerna.
FILM

Utrikesdepartementet ville sälja stridsplan och marknadsföra vapenmaterial – med hjälp av deras filmer.

Nu rasar svenska filmare.

– Vi anser att det är fullständigt vidrigt, skriver Mimmi Spång till Dagens nyheter.

Svenska succéfilmer som ”Simon och ekarna” och ”I rymden finns inga känslor” visades upp på en filmfestival i Bangkok i våras.

Enligt DN samordnades festivalen med handelsminister Ewa Björlings planerade besök i Bangkok. Ett dokument ska visa att det fanns tydliga kopplar mellan filmfestivalen och Sveriges försök att sälja Jasplan och vapenmaterial till Thailand.

Filmskaparna är upprörda över att filmerna kan kopplas samman med vapenhandel, skriver tidningen.

– Självklart tycker jag att det är obehagligt. Jag vill visa min film för att främja förståelse mellan kulturer, inte för att främja svensk vapenexport, säger regissören Lisa Ohlin till DN.

”Fullständigt vidrigt”

Mimmi Spång är producent till filmen ”Sebbe” som visades på festivalen i Bangkok. Hon var ovetande om kopplingarna till vapenaffärerna.

– Vi vill verkligen inte att någon av våra filmer ska användas till att främja export av krigsmaterial. Vi anser att det är fullständigt vidrigt, skriver hon till DN.

Christoffer Berg, ministerråd vid ambassaden i Bangkok och ansvarig för exportfrämjandet, hävdar att det inte finns någon koppling mellan festivalen och vapenaffärerna.

– Ett inkommande besök kan användas för flera ändamål, så även i det aktuella fallet. I ett samtal med en försvarsminister kan försvarsfrågor tas upp. En filmfestival främjar Sverigebilden och ökar förhoppningsvis intresset för svensk kultur.

Enligt DN anser han dock att det finns en allmän koppling mellan kulturfrämjande och främjande av svensk export.

– Vi uppmanas att försöka främja både näringsliv, kultur och Sverigebild samtidigt.

Förutom Christoffer Berg tar också Utrikesdepartementet avstånd från kopplingarna som dras i DN:s artikel.

– Dagens Nyheter har på ett felaktigt sätt beskrivit min resa till Thailand och syftet med mina olika möten i Bangkok. De kopplingar som görs mellan min närvaro på filmfestivalen i Bangkok och andra möte kring industrisamarbeten mellan Sverige och Thailand är helt fel. Inget samband finns mellan de olika aktiviteterna, men om man reser över 800 mil är det rimligt att samtidigt ta vara på möjligheten till flera kontaktmöten vilket också skedde, skriver statssekreterare Gunnar Oom i ett uttalande.