’Skyfall’ blev till på fyllan

Regissören: Jag fick erbjudandet efter många drinkar

1 av 5 | Foto: UNITED ARTISTS CORPORAT
Sam Mendes och Daniel Craig.
FILM

Nya James Bond-filmen växte fram under hemliga möten. Och föddes på en blöt kändisfest.

– Daniel Craig erbjöd mig jobbet efter rätt många drinkar. När han nyktrat till insåg han att han kanske borde fråga producenterna först, ­säger regissören Sam Mendes och skrattar.

Platsen var New York. Skådespelaren Hugh Jackmans lyxvåning. Han och Daniel Craig umgicks mycket under våren 2009 eftersom de spelade teater ihop på Broadway, i pjäsen ”A steady rain”. Regissören Sam Mendes var där och tittade en kväll och hälsade sedan på bakom kulisserna, i logen.

– Hugh Jackman bjöd in mig till en fest han skulle ha. Framåt nattkröken frågade jag Daniel, vi känner ju varandra sedan han var med i min film ”Road to Perdition”, hur det gick med kommande Bond-filmen. Vem som skulle regissera den. Och jag lovar: jag hade ingen baktanke med frågan, ­berättar Sam Mendes.

”Skrattade bara”

Daniel Craig fortsätter historien:

– Hade jag inte ­tagit några drinkar hade jag nog inte kommit på tanken att säga: ”Du ska regissera den.”

Sam Mendes:

– Då skrattade jag bara. Sedan blev det som en snöboll som bara växte och växte i mina tankar. Det skulle kanske vara rätt kul att göra en Bond-film.

När producentparet Barbara Broccoli och Michael G Wilson fick höra om samtalet blev de eld och lågor.

”Undvika skvaller”

Sedan hamnade filmbolaget MGM i finansiell knipa. Ett tag såg det ut som om det inte skulle bli någon mer Bond-film över huvud ­taget. Men Daniel Craig och Sam Mendes fortsatte träffas och diskutera filmen, ”i fall att”.

– För att undvika skvaller och spekulationer träffades vi på konstiga små ställen. Vi kände oss nästan som hemliga agenter, säger Sam Mendes och skrattar.