Svensk film hyllas och prisas i USA

Ulla Skoog vann stort pris på Chicago-festival: Jag bara gapar

1 av 2 | Foto: FILM I VÄST, ANDERS DEROS
Well done! Goda amerikanska nyheter för ”Simon och ekarna”.
FILM

Det har varit en bra helg för svensk film i USA.

”Simon och ekarna” får ­fina recensioner samtidigt som Chicagos filmfestival utsåg Ulla Skoog till bästa skådespelerska för ”Dom över död man”.

– Jag bara gapar och fattar ingenting, säger Skoog.

Hur ser en femplushelg ut?

För svensk film kommer nog helgen som var väldigt nära full pott.

På Chicagos filmfestival mottog Ulla ­Skoog det prestigefulla ­priset som Bästa skådespelerska för sin roll som Puste, hustru till nazikritikern Torgny Segerstedt.

Filmen är regisserad av Jan Troell.

”Fågelholksglad”

– Jan Troell är glad och upphetsad men jag är mer ­fågelholksglad, jag bara ­gapar och fattar ingenting. Men det gör jag ju aldrig. Det är vansinnigt kul att filmen redan nu blivit så fint uppmärksammad ute i världen, säger Ulla Skoog i ett pressmeddelande.

Samtidigt recenserade kritiker på andra sidan Atlanten den svenska storfilmen ”Simon och ekarna”, med regi av Lisa Ohlin. Filmen, som utspelar sig i skuggan av andra världskriget, präglas av ”en utsökt och episk smärta”, skriver New York Times. Chicago Sun ger filmen 3,5 av 4 möjliga stjärnor.

”Har chansen”

– Med en ambitiös distributör, stora annonser och mycket bra recensioner i de viktigaste tidningarna har ­filmen alla chanser att nå en bred amerikansk publik, ­säger Lisa Ohlin i en kommentar.