Från ”Solsidan” till Afghanistan

Josephine Bornebusch spelar soldat i Björn Runges nya storfilm ”Mission 1325”

1 av 4 | Foto: SANNA SJÖSWÄRD
BYTER SHOPPINGBAG MOT AK5:A Vi är vana att se Josephine Bornebusch som överklassbruden Mickan. Nu frontar hon detta stjärnspäckade soldatgäng i ”Mission 1325”.
FILM

Här är Josephine Bornebusch som ni aldrig sett henne förut.

Skådespelerskan har huvudrollen som svensk soldat i Afghanistan i en ny storfilm.

– Det är förbannat kul, säger hon till Nöjesbladet.

Från lyxtillvaron i Solsidan till kriget i Afghanistan.

Nöjesbladet kan avslöja att Josephine Bornebusch, 31, leder en stjärntät ensemble i prisbelönade regissören Björn Runges nya krigsfilm: ”Mission 1325”.

Josephine Bornebusch breder ut sina vingar som löjtnant i det militära dramat om en svensk grupp om sju soldater. Ganska långt från den folkkära rollfiguren Mickan i TV4:s ”Sol­sidan”.

– Det har inte varit ett medvetet kliv. Det har bara blivit så. Men jag är mycket glad för att ha fått chansen. Att få jobba med olika genrer är förstås något man alltid strävar efter som skådespelare, säger Josephine Bornebusch.

Känns som lumpen

Filmen kretsar kring hennes rollfigur, löjtnant Paula Ahlin, före, under, och efter tjänstgöring i Afghanistan. I övriga roller syns bland andra David Dencik (”Tinker, tailor, soldier, spy”), Guldbaggevinnaren Ann Petrén (”Happy end”) och Johan Widerberg (”Lust och fägring stor”).

– Björn Runge är en dröm att få jobba med! Men det gäller faktiskt samtliga i ensemblen. Fantastiska skådespelare hela bunten, säger Bornebusch.

Hon har ingen tidigare militär erfarenhet, även om hon menar att det känns som att hon ligger i lumpen nu. Den stora utmaningen för henne är att jobba på ett sätt som hon inte är van vid, berättar hon.

– Men det är förbannat kul. Sen ska det inte stickas under stol med att det är en rejäl utmaning att lära sig skjuta AK5:a med skarp ammunition också, säger hon.

Oklar inspelningsplats

Filmen spelas in kronologiskt. Just nu pågår inspelningen i Sverige. Scenerna utspelar sig innan Josephine Bornebuschs rollfigur åker till Afghanistan. I nuläget lutar det åt att Spanien eller Marocko får ikläda sig rollen som krigshärjad region. Hur Afghanistan-vistelsen slutar vet inte ens regissören själv.

Premiär 2014

– Det beror på vad som händer med våra rollfigurer. Jag kommer utsätta Josephine Bornebuschs rollfigur för så mycket jag kan, för att se hur mycket hon tål. Hon kommer dessutom att dö under tre minuter i filmen för att sedan återvända till oss här i livet. Därför kan jag inte säga hur filmen slutar. Det ska vi ta reda på under den här resans gång, säger Björn Runge.

”Mission 1325” spelas in under hösten 2012 och våren 2013. Den beräknas få premiär 2014, samma år som ISAF-styrkorna, där Sverige ingår, ska lämna Afghanistan.

1 av 6
Mickan i tv-serien ”Solsidan”, 2010–?.

Josephines tidigare roller (i urval)

Mickan i tv-serien ”Solsidan”, 2010–?.

Linn i tv-serien ”Playa del sol”, 2007.

Mia i ”Hundtricket”, 2002.

Charlotte i tv-serien ”Hotel seger”, 2000.

Susanne i ”Järngänget”, 2000.

Madeleine i tv-serien ”Rederiet”, 1999.

ARTIKELN HANDLAR OM