Fansen stoppas från sista ’Twilight’

Måste vara över 15 för att se slutet av succén – nu överklagas beslutet

1 av 4 | Foto: AP
Kristen Stewart och Robert Pattinson i en scen ur ”The Twilight Saga: Breaking Dawn Part 1”.
FILM

Förra gången fick de ändra sig efter ett beslut i rätten.

Nu gör Statens medieråd ett nytt försök: De sätter 15-årsgräns på den sista delen i ”Twilight”-sagan, ”Breaking dawn del 2”.

Men Nordisk Film överklagar beslutet.

Bella och Edward är snart tillbaka i ”Breaking dawn del 2”.

I sitt beslut skriver Statens medieråd att det i filmen förekommer ”ett flertal scener, vissa närgånget skildrade, där huvuden slits av från kroppen på skrikande människor och strupen bränns med fackla”.

Även ”Breaking dawn del 1” och ”New moon” fick inledningsvis 15-årsgräns men beslut i kammarrätten ändrade det till elva år.

Nordisk Film meddelar nu att de kommer att överklaga Statens medieråds beslut:

– The Twilight Saga: Breaking Dawn part 2 har censurerats och fått 15 års åldersgräns. Beslutet kommer nu att överklagas till Kammarrätten och vi återkommer så fort vi har mer information.

Sista delen av ”Twilight”-sagan har Sverigepremiär den 14 november.

FAKTA

Så motiverar Statens medieråd 15-årsgränsen

Framställningen innehåller inslag av hotfull och dramatisk stämning, intensiva och mycket våldsamma strider, människor som dödas av vampyrer och en uppslitande sekvens där en liten pojke med blodig mun bevittnar sin mammas avrättning. Vidare förekommer ett flertal scener, vissa närgånget skildrade, där huvuden slits av från kroppen på skrikande människor och strupen bränns med fackla. Framställningen bedöms kunna vara till skada för välbefinnandet hos barn under 15 år.