”Twilight”-fansen rasar – mot kändisbarnen

1 av 3
Jenny Strömstedts 11-åringar fick se nya Twilight-filmen.
FILM

Kändisbarnen fick gå på premiären av den sista Twilight-filmen. Men för alla andra står 15-årsgränsen fast.

Nu rasar fansen.

- Det ger en skev bild till ungdomarna, att det är skillnad bara för att man har en känd bekant, säger Tomas Björkström i Västerås.

Beslutet att sätta 15-årsgräns på sista delen i ”Twilight”-sagan har väckt stora känslor bland fansen. Extra bensin på elden fick de efter att man på premiärvisningen på Rigoletto bortsåg från åldersgränsen.

Många hörde under gårdagen av sig till Nöjesbladet, bland dem föräldrar till förkrossade ”Twilight”-fans.

- Min dotter såg mingelbilder från premiären. Det är uppenbart att flera av barnen inte är 15 år. Hon blev förtvivlad, säger Tomas Björkström, pappa till ”Twilight”-fantasten Lisa Björkström, 14.

Upprörda känslor

Också på nätet florerar besvikelsen. "De MÅSTE byta till 11, annars så kommer jag dö :(" skriver ett fan på den svenska officiella sidan för filmatiseringen av ”Twilight”-böckerna,  twilightsweden,se. "Dom har förstört mitt livs bästa dag o det jag lever för!" skriver en annan.

Men på Statens medieråd, som har i uppdrag att skydda barn och ungdomar från skadlig mediepåverkan, säger man att allt gått rätt till. 15-årsgräsen gäller när visningen är en offentlig tillställning och öppen för allmänheten.

- Inbjudan gick ut till ett visst antal personer, visningen var inte öppen för allmänheten, då slår inte lagen, säger Erik Wallander vid statens Medieråd.

Kokboksförfattaren och tv-kocken Monika Ahlberg, var på premiären med sina tvillingdöttrar Rakel och Beata, 13.

- Det är ett märkligt beslut att sätta 15-årsgräns, man kan inte ha satt sig in i situationen eller analyserat våldet i filmen. Varenda människa över tio förstår att det inte går till så i verkligheten. Det finns bra mycket film som är barntillåten som innehåller värre våld säger hon.

Föräldraansvar

Också programledaren Jenny Strömstedt var på premiären med sina tvillingdöttrar Kitty och Mika, 11.

- De har sett de tidigare filmerna och jag bedömde som förälder att de har bra koll på vad som är film och verklighet. Vi har en bra dialog kring det hemma. Jag har inga synpunkter kring åldergränsen annars, jag tar ansvar för mina egna barn, säger hon.

Hos SF Bio har trycket inför premiären varit enormt.

- Den yngre publiken är besviken och många hör av sig med praktiska frågor, om man får gå i sällskap med vuxen fast man inte är 15, säger informationschef Thomas Runfors.

På alla Biografer som ägs och drivs av SF Bio kommer legitimationskontroller göras när personalen är osäker på besökarens ålder.

- I alla sammanhang där vi är tveksamma kommer vi begära legitimation. Så det kan vara en bra idé att ha med sig, säger han.

FAKTA

Nordisk film överklagar till högsta instans

Åldergränsdiskussionen har gått hand i hand med Twilightfilmerna redan från början. När ”New Moon” hade premiär sänkte Kammarrätten åldern från 15 till 11 år samma dag som filmen hade premiär.

Nu hoppas Nordisk film, som distribuerar Twilightfilmerna, på nya undervek. Efter ett tidigare avslag i Kammarrätten tar de nu saken vidare ytterligare ett steg, till Högsta förvaltningsdomstolen.

De hänvisar bland annat till att filmen bedömts annorlunda eftersom målgruppen till stor den består av flickor.

– Filmer som vänder sig till unga kvinnor ska bedömas på samma grunder som filmer som vänder sig till unga män när åldersgränsen ska bestämmas, skriver de i överklagandet.

Men det ser mörkt ut. Bara två filmer har tidigare prövats i så hög instans.

- Schindlers list och Casiono, men i de fallen stod man fast. Åldergränsen ändrades inte, säger Erik Wallander på Statens Medieråd.