Neil Young-filmen rejäl bonus för fansen

FILM
Forever young I Jonathan Demmes nya film levererar Neil Young starka låtar.

MUSIK Neil Young gör några starka sånger och är alltid ­underhållande att lyssna på när han pratar. Det finns inte många spår kvar av hans barndoms ställen men han säger att allt finns kvar inne i honom. På konserten är han ensam men spelar olika instrument. Jonathan Demme och hans fotografer hittar några nya bildvinklar, i synnerhet med minikameror som sitter på mikrofonen och ger extrema närbilder av Neil Youngs mun, bl a i ”Down by the river”. Till ”Ohio” ­visas bilder av de unga amerikanska studenterna som sköts ihjäl av miliärer. I tilläggsmaterialet finns två sevärda intervjuer/samtal med Neil Young och Jonathan Demme. Neil Young berättar att Lynyrd Skynyrd skulle spelat in ”Powderfinger”. En del saker upprepas, men de två intervjuerna är en rejäl bonus för alla som ­gillar Neil Young.

Direkt dvd. Cirka 149 kronor.

FAKTA

Neil Young: ­Journeys

Regi Jonathan Demme, med Neil Young, Bob Young. Handling: Neil Young kör genom sin barndoms gator i Omemee, en liten stad i norra Ontario. Tillsammans med sin bror besöker han platser där de växte upp och pekar ut byggnader som nu försvunnit. Bilresan, i en Ford från 1956, slutar vid Massey Hall i Toronto. Uppväxten växelklipps med Neil Youngs enmanskonsert där han gör både gammalt och nytt.

Resident evil: ­Retribution

ACTION Det blir aldrig spännande eftersom den här sortens zombies är långsamma och ineffektiva och bara finns i bild för att mejas ner. (JP)

Från bio. Cirka 159 kronor.

Rivalerna

KOMEDI Will Ferrell är långlivad usel politiker som utmanas av naiv nykomling med mystiska uppdragsgivare. (KF)

Från bio. Cirka 159 kronor.

Le chef

Regi Daniel Cohen, med Michaël Youn, Jean Reno, Raphaëlle Agogué.

KOMEDI Charmig fransk romantik om mat och kärlek. Kock som är ­maniskt besatt av lyxig matlagning får sparken när han skäller ut gäster som han tycker gör fel. Han lovar sin gravida fru att lugna sig och får jobb som målare. Men dras utan att berätta för henne in i krogvärlden igen och arbetar för en trestjärnig kock spelad av Jean Reno. Förutsägbar, men det är ­roligt att följa kampen för traditionell kokkonst. (JP)

Direkt dvd. Cirka 99 kronor. Även Blu-Ray.

Peace, love and misunderstanding

Regi Bruce Beresford, med Catherine Keener, Jane Fonda, Elisabeth Olsen.

KÄRLEK Tre generationer kvinnor och olika kärlekar. När maken vill skiljas lämnar stela advokaten Catherine Keener New York och tar med barnen till sin hippiemamma ­Jane Fonda i Woodstock. Hon har brutit med modern och är fortfarande bitter på henne, men alla lär sig och blir mjukare av de flummiga fritänkarna i Woodstock. Sevärda skådespelare, snyggt berättad. (JP)

Direkt dvd. Cirka 129 kronor.

Cafe de Flore

Regi Jean-Marc Vallée, med Vanessa Paradis, Kevin Parent, Hélène Florent.

KÄRLEK Två historier berättas växelvis. I Paris spelar Vanessa Paradis en fattig ensamstående mamma som kämpar för sin sjuårige son med Downs syndrom. I Montreal har en frånskild kvinna efter två år svårt att släppa tanken på maken, en berömd dj som nu lever med en yngre kvinna och har de två döttrarna ­varannan vecka. Bitvis lätt pretentiöst, och musik av Pink Floyd, men det blir ­intensivt och gripande.

(JP)

Direkt dvd. Cirka 99 kronor.

Hit & run

Regi David Palmer/Dax Shepard, med Dax Shepard, Kristen Bell, Bradley Cooper.

ACTION För mycket bilkörning och ­jagande i den här komiska thillerna. Dax Shepard har skrivit, är medregissör opch spelar huvudrollen. Han lever under vittnesskydd i småstad men har inte berättar för sin flickvän vad han gjorde. Allt kommer upp när de ger sig ut på biltur mot Los Angeles och blir jagade av flera olika, bland annat Bradley Cooper som kriminell i rastafrisyr.

(JP)

Direkt dvd. Cirka 159 kronor. Även Blu-Ray.

Codename ­Geronimo

ACTION Attacken mot Usama Bin Ladin i Pakistan, samma historia som i ”Zero dark thirty”. Här mest en hyllning till marinsoldaterna i Seals.

(JP)

Direkt dvd. Cirka 159 kronor.

ARTIKELN HANDLAR OM