Spelar doktor – vägrar piller

Jude Law i ny thriller om starka mediciner: Jag äter inte ens några huvudvärkstabletter

1 av 6
Jude Law och Catherine Zeta-Jones i pillerthrillern ”Side effects”.
FILM

”Side effects” är en listig thriller.

Jude Law spelar en ­psykiater med Rooney ­Mara som patient i New York. Den engelska ­stjärnan tyckte det var svårt att spela läkare.

– Jag kan inget om ­läkemedel, säger Jude Law. Jag äter inte ens ­huvudvärkstabletter.

Lurig thrillerJude Law och Rooney Mara spelar huvudrollerna i Steven Soderberghs film ”Side effects”. I går visade trion upp sig på filmfestivalen i Berlin. Law efterlyser fler mogna filmer för en mogen publik, som just ”Side effects”

”Side effects” handlar om biverkningar. Kan en ­patient som får ­tabletter mot ­depression göra saker som hon inte kan ställas till ansvar för?

– I USA finns väldigt många reklamfilmer för psykofarmaka som får det att se farligt lätt ut att bota depression, säger Jude Law. Jag träffade många ­läkare och patienter som haft nytta av recept och behandlingar. Men vi människor ­letar alltid efter enkla genvägar till att må bättre.

Han behövde göra mycket research före inspelningen.

– Det största utmaningen för mig var att jag inte visste tillräckligt mycket om medicin och om läkemedel för att spela en psykiater, säger Jude Law.

Jude Law har hyllats mer och mer som skådespelare de senaste åren, bland annat i Sverigeaktuella ”Anna ­Karenina”.

– Sorgligt nog är det ovanligt med manus som ”Side effects”. Att få spela en ­intelligent, intressant rollfigur, säger Jude Law. Det görs färre mogna filmer för en mogen publik.

Hitchcock-liknande

”Side effects” är den sortens spänning som blir bäst ju mindre man vet om den i förväg. Påminner om en del av Hitchcocks thrillers kring psykiska problem.

– Ett skäl att Hitchcocks filmer fortfarande är ­levande och känns kul att se är att de handlar om skuld. Det är alltid intressant. I synnerhet skuld som flyttas från en person till en annan, säger regissören Steven Soderbergh.

Mycket flitig

Han har sagt att han ska lägga av som filmare. De senaste åren har han varit mycket flitig och gjort ”The informant”, ”Haywire”, ”Contagion” och ”Magic Mike” plus biografin om Liberace med Matt Damon och Michael Douglas som kärlekspar. Tv-premiär i maj. Och nu ­”Side ­effects”.

– Jag ville göra en thriller så här i skymningen av min karriär, säger Steve Soderbergh. Efter att ha gått igenom upplevelsen med att filma ”Che” ville jag bara filma saker som var roliga att göra och roliga att se.

Och ska han verkligen sluta som regissör? Vänner och arbetskamrater som Matt Damon och George Clooney har försökt få honom att ändra sig.

– Vi får se om det blir ett långt uppehåll eller om det blir för alltid, säger ­Steven ­Soderbergh.

Han är i Berlin för femte gången och kan vinna pris på lördag med ”Side ­effects” – en film som alltså kanske är hans sista.

Jens Peterson listar: Dagens...

...resa

”The trip” reser vidare. ‧Regissören Michael ‧Winterbottom berättar i Berlin att han nu ska filma Steve Coogan och Rob Brydon när de reser i Italien.

– De vet för lite om mat, så nu är idén att de ska ‧resa i spåren av britiska poeter som Shelley och Keats. Men de kommer att äta mycket.

Precis som med ettan, där de testade krogar i ‧norra England, blir det en längre serie för BBC och en kortare bioversion.

...snyftare

Juliette Binoche är favorit till ett skådespelarpris för sin roll som Camille Claudel. Filmen om den franska konstnären utspelas på ett mentalsjukhus 1915. Mycket grått. Mycket gråt. Mycket utlämnande spel.

...punkare

Malin Åkerman spelar Debbie Harry och Rupert Grint (Ron i Harry Potter) punk‧gitarristen Cheetah Chrome i filmen om CBGB, den legendariska rockklubben i New York.

– Jag kunde spela lite ‧gitarr innan, säger Rupert Grint. Men det är inte så viktigt hur bra det ser ut. Det var rätt stökigt.

...citat

”Det sämsta manus jag läst i hela mitt liv.”

Peter Mullan tackade nej till en roll i ”Hansel & ‧Gretel: Witch hunters”.

ARTIKELN HANDLAR OM