Godnattsaga tävlar i Berlin

Berättelsen blev film efter 25 år i byrålådan – nu kan den få pris

1 av 4
Man blir kvinnaI filmen har Ann Petrén tagit över Allan Edwalls roll som byoriginal. Nu befinner sig hon, regissören Stephan Apelgren och skådespelaren Torkel Petersson i Berlin med ”Eskil och Trinidad”. Linus Oscarsson spelar Eskil.
FILM

Historien började som en godnattsaga till en ledsen pojke.

Efter 25 år i byrålådan har den blivit film. I dag tävlar ”Eskil och Trinidad” i Berlin.

– Det är väl flott, säger Ann Petrén som har en av huvudrollerna.

Stephan Apelgren hittade på berättelsen när han skilde sig.

– Jag och min son hade ­dålig kontakt ett tag. Han tyckte väl han var ensam i världen om den där upplevelsen och då sa jag ”nej, det finns en till”.

Bor i Danmark

Godnattsagan blev en följetong om Eskil vars pappa arbetar som montör på kraftverk och de flyttar ständigt runt norra Sverige. Mamma har lämnat dem och bor i sitt hemland Danmark. Eskil längtar dit.

I samma veva arbetade Stephen Apelgren med Allan Edwall på ”Mälar­pirater”. De pratade om skilsmässor och Edwall gav ­honom 1986 rådet att skriva ner historien som film­manus. De tänkte göra den tillsammans.

För ett par år sedan berättade en bekant om manuset för producenten Peter Possne.

Rollen som Allan Edwall skulle spela har nu blivit kvinna. Ett byoriginal som barnen är rädda för blir vän med Eskil. Hon är båtbyggare.

– Det var otroligt befriande att spela när man kunde sätta många andra saker åt sidan, säger Ann Petrén. Hon utför handlingar som traditionellt kvinnor inte gör. Det förde med sig en enorm frihet. Att ha hur många lager kläder som helst utan att bry sig.

Hockeymålvakt

Torkel Petersson spelar Eskils pappa, före detta berömd hockeymålvakt som vill att den 12-årige sonen ska skrinna i samma spår.

Nu möter ”Eskil och ­Trinidad” den internationella publiken på världens finaste festival för barn- och ungdomsfilm.

Från byrålådan till Berlin.

ARTIKELN HANDLAR OM