’Kul att göra en så fri i roll’

Gustaf Skarsgård är galen viking i påkostad tv-serie

Foto: CAROLINA BYRMO
I Hollywood har Gustaf Skarsgård redan setts i Oscarnominerade ”Kon-tiki” samt i Colin Farrell-filmen ”The way back”. Men nu har han en större roll i ”Wikings”. ”Det kändes läskigt att tacka ja. Jag hade ju bara läst manuset till de första fyra avsnitten”, säger han. I serien spelar han ”excentriske geniet” Floki.
FILM

Nu gör Gustaf Skarsgård, 32, sin första roll i en stor, amerikansk tv-serie.

I ”Vikings” spelar han den excentriske och smått galne gycklaren Floki.

– Det är roligt att få göra en så fri och lekfull roll, ­säger han till Nöjesbladet.

Alexander Skarsgård fick sitt stora genombrott i USA med roller i tv-serier som ”Generation kill” och ”True blood”. Nu är det lillebrorsan Gustaf Skarsgårds tur. Rollen i vikingadramat ”Vikings” blir hans första i en stor tv-serie.

– Det kändes läskigt att tacka ja. Jag hade ju bara läst manuset till de första fyra ­avsnitten och visste inte hur resten av handlingen såg ut. När man får ett filmmanus kan man disponera sin roll ­efter hela historien. Men jag gillar att kasta mig ut, så det var bara att köra på, säger han till Nöjesbladet.

Gustaf Skarsgård spelar gycklaren Floki som han beskriver som ett ”excentriskt geni och ganska galen”.

”Mycket utrymme”

– Jag vet inte riktigt vilken diagnos han skulle få i dagens samhälle. Men det är kul att göra en roll som är så fri och lekfull. Jag har fått mycket utrymme att göra min egen grej och komma med egna initiativ.

Seriens nio avsnitt spelades in på Irland och Gustaf Skarsgård var den ende svenska skådespelaren.

– Vi brukade skoja om att jag faktiskt var den enda riktige vikingen där. Som skandinav hade jag en liten särställning eftersom jag läst mycket om vikingatiden i skolan.

”Mystisk period”

Men trots skolkunskapen fick han plugga en hel del inför sin roll.

– Det är en mystisk period och det finns mycket man ­inte känner till. Så jag har läst ­jättemycket. Boken ”Forn­nordisk religion” har varit min bibel.

”Vikings” börjar sändas på den amerikanska tv-kanalen History Channel den 3 mars och släpps på HBO Nordic ­dagen efter.

1 av 3 | Foto: CAROLINA BYRMO
I Hollywood har Gustaf Skarsgård redan setts i Oscarnominerade ”Kon-tiki” samt i Colin Farrell-filmen ”The way back”. Men nu har han en större roll i ”Wikings”. ”Det kändes läskigt att tacka ja. Jag hade ju bara läst manuset till de första fyra avsnitten”, säger han. I serien spelar han ”excentriske geniet” Floki.

Detta är Gustaf

Namn: Gustaf Caspar Orm Skarsgård. Ålder: 32. Bor: Stockholm. Familj: Pappa Stellan, mamma My och syskonen Alexander, Sam, Bill, Eija, Valter, Ossian och Kolbjörn. Bakgrund: Gustaf har medverkat i filmer som ”Ondskan” och ”Patrik 1,5”. Aktuell: Som ”Floki” i tv-serien ”Vikings”. Han är dessutom aktuell i norska ”Kon-tiki”.

Gustaf om...

... att göra som sin ­storebror Alexander och flytta till Hollywood:

– Jag vill gärna etablera mig internationellt. Men vi svenskar har en konstig bild av Hollywood. Det är inte något annat än ett administrativt centrum för den amerikanska filmindustrin. Man ­behöver inte bo i ­Hollywood för att jobba med amerikansk film.