Andra Kepler-filmen uppskjuten: ”Vi hamnar i ett taskigt läge”

Regissören Kjell Sundvall rasar mot SF: ”Nu har jag ingen inkomst för det här året”

FILM

Filmatiseringen av uppföljaren till ”Hypnotisören” är uppskjuten.

Publiken får vänta till 2015 på ”Paganinikontraktet”.

– Vi är flera som hamnar i ett taskigt läge, säger regissören Kjell Sundvall till TT Spektra.

Foto: Karin Törnblom
Kjell Sundvall.

"Hypnotisören" sågs av 270 000 på bio, har sålts till över 30 länder och blev utvald till Sveriges Oscarsbidrag. SF har rättigheterna att göra film av alla Lars Kepler-böcker och Tobias Zilliacus är redo att spela Joona Linna i dem alla. Men nu får han och de andra inblandade i uppföljarfilmen, "Paganinikontraktet", en ofrivillig paus i arbetet. Inspelningen skulle ha påbörjats i augusti men så blir det inte.

– Vi har inte nått dit vi vill och kan inte dra igång det datum vi hade tänkt. Det är en vansinnigt spännande bok och vi tror att vi gör en bättre film om vi ger oss själva mer tid, säger producenten Charlotta Denward på SF film.

Vad är det som har fattats, i budgeten och manuset?

– Jag kan inte svara på det. Tidsramarna spricker ofta och det är så klart trist när det som man ställt in sig på inte blir av men det blir bättre så här.

Inspelning sommaren 2014

Inspelningen av "Paganinikontraktet" skjuts nu upp till nästa sommar. För den tilltänkta regissören Kjell Sundvall innebär det ett stort avbräck. I en intervju med TT Spektra berättar han att han är förvånad över att SF inte lyckats få ihop finansieringen och manus i tid.

– Vi har jobbat i ett år med detta så vi blev väldigt förvånade. Som frilansare är det väldigt besvärligt, nu har jag ingen inkomst för det här året så nu gäller det att man ligger i och söker jobb.

Det är inte bara regissören som drabbas av den uppskjutna produktionen.

– Vi är flera som hamnar i ett taskigt läge. Vi har ju tackat nej till andra jobb, till och med tagit ledigt från teatrar. Så är filmbranschen men det är ovanligt att sånt här händer, säger Kjell Sundvall.

Vill göra boken rättvisa

Charlotta Denward räknar ändå med att de flesta medarbetarna ska kunna ansluta inspelningen när den kommer igång.

– Det är klart att man riskerar att mista folk men de flesta vill vara med och jag räknar med att Kjell Sundvall ska stå för regin. Han är rätt person för det och anledningen att vi gör så här är att vi vill att det ska bli så jädra bra det kan, då gör vi både honom och boken rättvisa.

Att den andra filmen i Kepler-serien nu skjuts upp ska inte påverka filmatiseringen av den tredje, "Eldvittnet", som produceras av Peter Possne.

– Den berörs inte utan ligger kvar som planerat, säger han.

"Paganinikontraktet" beräknas få premiär under 2015.

Miranda Sigander/Lena Wreede/TT Spektra

ARTIKELN HANDLAR OM