”Call girl” klipps ned – efter överenskommelse med familjen Palme

”De har godkänt den nya versionen”

1 av 5 | Foto: Nordisk film
LIKHETERNA I FOKUS I ”Call girl” spelar Magnus Krepper statsministern som väckt debatt för sina likheter med Olof Palme.
FILM

Bråket om ”Call girl” är över.

Nu avslöjar DN att filmmakarna klippt ned filmen, på familjen Palmes begäran.

– De har godkänt den nya versionen, säger Lars Viklund, familjens juridiska ombud.

”Kränkande förtal” Filmen ”Call girl”, där bland andra Pernilla August och Josefin Asplund spelar, handlar om bordellhärvan på 1970-talet , då ett flertal politiker pekades ut som sexköpare. I filmen köper en statsminister sex av en mindreårig. Statsministern har flera likheter med Olof Palme. Hans son, Mårten Palme, rasar mot filmen. ”Detta är ett mycket allvarligt brott”, säger Mårten.

Det är den så kallade ”hotellscenen” där statsministern i filmen köper sex av den minderåriga huvudpersonen som så gott som klippts bort.

Den ska nu vara totalt avidentifierad.

– Det är bra, då uppnår vi i alla fall någonting. Vi slipper en rättegång och det är skönt, säger Mårten Palme till TT Spektra.

”Traumatiskt”

Teamet bakom filmen har fört diskussioner med familjen Palmes ombud och nu kommit fram till en överenskommelse. Förutom den scen som klipps ned ska även filmmakarna officiellt förklara att det inte finns någon grund för att antyda att Olof Palme varit sexköpare.

Regissören Mikael Marcimain har redan flera gånger förnekat att filmen skulle peka ut honom.

Familjen Palme uppges vara nöjda med överenskommelsen:

– De har accepterat den. Men det är alldeles självklart att detta har varit traumatiskt för familjen, säger Viklund till DN.

Det var i december 2012 som Mårten Palmes advokat lämnade in en förtalsanmälan till Justitiekanslern, som avslog ansökan.

Den omklippta versionen är den enda som ska få spridning på bio, dvd och i tv.