Röda skor och regnbågar var helt förbjudna

Sam Raimi.
FILM

Sam Raimi ville göra en kärleksförklaring till ”Trollkarlen från Oz”. Hans nya film berättar vad som hände före klassikern från 1939.

Men rättigheter satte stopp för det. Inga röda skor. Till och med den smaragdgröna färgen var skyddad av copyright.

Filmmakaren balanserade mellan onda häxor och stränga advokater.

L Frank Baum skrev 14 böcker om fantasivärlden Oz. De har filmats flera gånger, men den mest berömda versionen är filmen från 1939 med Judy Garland som Dorothy. Allt som är specifikt för den filmen har filmbolaget Warner Bros copyright på. Utseendet på Smaragdstaden, den gula tegelvägen, Dorothys röda skor och sångerna med ”Over the rainbow” i spetsen .

Så Disney, som ligger bakom nya filmen, fick bygga sitt Oz på böckerna. Advokater granskade under inspelningen att ingenting blev för likt filmen från 1939. Absolut inga regnbågar i bakgrunden – det kunde associera till ”Over the rainbow”.

– Först kändes det omöjligt eftersom jag ville göra en kärleksdikt till originalet, säger Sam Raimi. Men sedan blev det befriande att fånga vår egen Oz. En del bakgrunder är inspirerade av Disneys tecknade klassiker som Snövit.

”Jag ville ta med publiken på en resa”

Ny teknik blev ett sätt att bygga Oz för 2013.

– I dag måste man ha digitala efekter för att skapa L Frank Baums värld, säger Sam Raimi. Jag ville ta med publiken på en resa genom landet Oz. Jag var tvungen att lära mig allt om 3D. Som jag sett en del dåliga exempel på. Varför jag fick huvudvärk? Jag testade kameror, ljus och allt och lärde mig vilka klipp man ska undvika i 3D.

Från början ville han inte ens läsa manus till ”Oz the great and powerful”. Hade för stor respekt för den klassiska filmen.

– Jag ville inte stampa på någons varma känslor till originalet, säger Sam Raimi. Men när jag läst manuset förstod jag att den handlade om hur huvudpersonens goda hjärta kommer fram. Jag skulle bli förlåten om jag kunde fånga den känslan. Alla vill se den filmen – utom den onda häxan i väst.Jens Peterson