Spelade in med avsliten muskel

Jakob Eklund tillbaka som Johan Falk: Jag kan inte fightas och springa lika fort längre

1 av 2 | Foto: Niclas Hammarström
HÅRD SNUT IGEN Jakob Eklund är tillbaka som Johan Falk – för femtonde gången. Inspelningen blev kanske också den tuffaste. Under en stuntscen slet han sönder axeln och tvingades ta smärtstillande för att kunna slutföra filmen. ”Det kommer att påverka mig i nästa film”, säger Jakob Eklund.
FILM

14 år som filmsnut sliter på kroppen – under inspelningen av den senaste serien Johan Falk-filmer skadade Jakob Eklund axeln.

Men han ignorerade smärtan och fortsatte spela in stuntscener.

– Jag tänkte att något hade gått sönder men ville inte ta reda på vad det var, säger han till Nöjesbladet.

Den senaste filmen i Johan Falk-serien avslutas med ”Kodnamn Lisa” som har biopremiär i dag.

Det var under inspelningen av stuntscener som olyckan var framme.

– En muskel gick av när jag skulle flytta en byggvagn. Vi körde bedövningssalvor och mot slutet av dagen kunde jag inte lyfta armen, säger Jakob Eklund.

Han bet ihop och är nöjd med resultatet.

Tvingades operera

Jakob Eklund kallar ”Kodnamn Lisa” för den bästa Johan Falk-filmen hittills.

– Den får ihop alla de här bitarna som vi har kämpat för att få Johan Falk att vara, säger han.

Jakob Eklund opererade axeln i somras och återhämtningen tog sju månader.

”Hatar outtröttliga”

– Det kommer att påverka mig i nästa film, jag kan inte fightas på samma sätt eller springa lika fort som för tio år sedan. Vi gör ingenting som inte är möjligt för en 50-årig snut.

När den första filmen om polisen Johan Falk, ”Noll tolerans”, kom 1999 var Jakob Eklund 37 år gammal.

När nu den femtonde filmen har premiär har skådespelaren hunnit fylla 51.

– Med tiden får karaktärerna anpassa sig till hur gammal man blir. Det gör det häftigt med att bli gammal som skådis. Som ung är allt möjligt. Plötsligt är inte allt möjligt, men man pallar om man anpassar det. Jag hatar action där man ser folk som är outtröttliga. Ju mer mänskliga karaktärerna är desto mer spännande är det att följa dem.

Kan bli ännu en film

Ytterligare en serie filmer om Johan Falk är redan planerad.

– Slutet på ”Kodnamn Lisa” öppnar för en helt ny händelsekedja. En kraftfull boll kommer i rullning. Om vi gör en nästa säsong så är det den definitivt sista. Det finns ett avslut för allihop, säger Jakob Eklund.

Skådisarna om sina roller

Jens Hultén (spelar Seth Rydell):

”Jag har spelat både tjuv och polis i princip alla polisserier. Här har jag fått en sådan

stark karaktär att jobba med. Jag har fått så mycket rörelsefrihet med honom och

det är roligt för mig som skådis, att verkligen götta ner mig i en karaktär. Det är en huvudroll trots att det är flera huvudroller, det tycker jag är häftigt. Seth är inte bara kriminell, han ska också laga mat och ta hand om barnen.”

Mikael Tornving (spelar Patrik Agrell):

”Den nya filmen känns betydligt bättre för mig personligen. Jag har fått hjälp av de andra att tappa skräcken inför dramatiskt skådespeleri. Jag var lite trög i början men nu känns det mycket bättre. Det har hjälpt mig att det gått en tid i mitt privata liv mellan filmerna. Jag tar med mig det in i Patrik, han är lite

tröttare och mer uppgiven.”

Jakob Eklund (spelar Johan Falk):

”Det är så otroligt sällan, särskilt inom filmvärlden, som vi skådespelare får återkomma till saker vi gjort. Själva meningen med att återkomma är ju att förbättra något som man inte var helt nöjd med eller gå vidare eller utveckla något. Det tar sin tid att hitta arbetsformerna och hur vi ska berätta om karaktärerna. Jag tycker att vi har rört oss framåt. Så länge det går åt det hållet är jag glad.”