Cage förlorade slott, lyxbilar – och en ö

Skådespelaren berättar för Nöjesbladet om vägen tillbaka efter finanskrisen

1 av 2 | Foto: MAGNUS SUNDHOLM
Nicolas Cage berättar om den långa vägen tillbaka efter att ha förlorat slott och lyxbilar. ”Nu har jag lärt mig att prioritera”, säger skådespelaren till Nöjesbladet.
FILM

NEW YORK. Nicolas Cage köpte Rolls-Royce, jetplan och slott.

Sen förlorade han allt.

För Nöjesbladet berättar den Sverigeaktuelle skådespelaren i ”Croodarna” om den långa vägen tillbaka.

– Nu har jag lärt mig att prioritera, säger han.

Cage, 49, tar emot på Waldorf Astoria på Manhattan. Den anrika miljön är något han till för bara några år sedan skulle ha känt sig hemma i.

Men det var innan den spektakulära finanskrisen slog till och tvingade honom att med kraftiga förluster dumpa slott runt om i världen, göra sig av med sin hangarstora samling lyxbilar och en ö i Karibien.

– Det var ett annat liv och en annan tid. Då var jag bilfanatiker. I dag samlar jag inte på något längre. Det har gjort mig både lättare och lyckligare.

”Inte tid för saker längre”

Det märks att ämnet inte tillhöra hans favoriter. På frågan vad som orsakat ändringen ger han antagligen bara en del av sanningen.

– Jag blev pappa igen, till en liten pojke. Jag har ingen tid för saker längre. Mitt jobb är att vara far, säger Cage som förutom Kal-El, 7, har sonen Weston, 22.

Det har spekulerats i att det var krisen som fick den Oscarsbelönade Cage att hoppa på roller i B-filmer som ”Drive angry”, ”Season of the witch” och ”Ghost rider”.

Men det förnekar han.

– Jag har alltid försökt förnya mig. För att göra det måste man ta chanser. Ibland missförstås det. Inte alla kritiker förstår varför jag gjorde tre skräckfilmer efter varandra. Men sanningen är den att jag var intresserad. De är coola och jag är nöjd med resultatet.

Tackade nej till Shrek

I ”Croodarna” ger han röst åt grottmannen Grug, som är mer än överbeskyddande mot sin familj.

Cage uppger att han och hans tecknade rollfigur inte kunde vara mer olika.

– Jag hade svårt att säga replikerna ”Nytt är dåligt”, ”rädsla är bra” och ”man ska alltid vara rädd”. Det är inte så jag lever mitt liv och tacklar jobbet.

– Jag har alltid varit intresserad av nya saker, att besöka nya platser och möta nya människor. Men som pappa måste man ha ett normalt mått av oro. Grug låter det gå lite väl långt.

Just ”Croodarna” hade Cage fler skäl än de ekonomiska att ta sig an.

– För många år sedan fick jag erbjudandet att spela Shrek. Jag åkte till filmbolaget och såg hur figuren skulle se ut. Jag sa direkt att jag inte ville vara den figuren eller se ut som honom.

Skrattar åt fåfängan

I dag kan han skratta åt fåfängan som stod honom dyrt.

– Med facit i hand önskar jag såklart att jag hade tackat ja. Men den goda nyheten är att filmbolagschefen Jeffrey Katzenberg inte gav upp utan fortsatte att jaga mig.

I New Orleans fick han första gången se teckningar på Grug.

– Inte heller den här gången gillade jag hur han såg ut. Men jag sa ja direkt. Jag tänker inte göra samma misstag två gånger.

ARTIKELN HANDLAR OM