Roy Andersson ångrar ”Kon-tiki”-slakt

”Jag vill nästan be om ursäkt”

1 av 4
FILM

Den hyllade svenska regissören totalsågade Norges dyraste film någonsin på Göteborgs filmfestival tidigare i år.

Men nu känner Roy Andersson att han gick alldeles för långt i sin kritik av ”Kon-tiki”.

– Det var för starkt att kalla den för talanglös, säger Roy Andersson till norska VG.

Under invigningen av Göteborgs filmfestival i januari totalsågade den svenska filmregissören Roy Andersson den norska storfilmen ”Kon-tiki”, där Gustaf Skarsgård gör en roll.

– Den är helt bedrövlig. Att festivalen låter folk sitta och titta på detta elände i två timmar, det är ett bottennapp, sa regissören till TT Spektra.

Han var hedersordförande för filmfestivalen när han även kallade filmen för "totalt talanglös" och "dålig på alla plan".

För våldsamt

När norska tidningen VG möter Roy Andersson i samband med inspelningen av den kommande filmen ”Duvan” ställer reportern frågor om kritiken. Då vill regissören tona ner sina uttalanden.

– Det blev lite våldsamt med den ”Kon-tiki”-kritiken, det var för starkt att kalla den för talanglös. Det var inte först och främst filmen jag ville kritisera. Det var för att Göteborgs filmfestival valde den som öppningsfilm, säger han till VG.

Publikfriande film

Han menar att ”Kon-tiki” är en publikfriande film och är en beställningsfilm.

– Jag har själv gjort beställningsfilm och det betyder att de saknar konstnärlig kvalitet. Och då tycker jag inte filmen ska öppna filmfestivalen. Men jag vill nästan be ”Kon-tiki”-gänget om ursäkt, för så illa menat var det egentligen inte, säger Andersson.

Efter en paus lägger han till:

– Ni har så många fina konstnärer på alla områden i Norge, som Vesaas, Vigeland och Bjørneboe. Och då borde man kunna göra lite mer än ”Kon-tiki”, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM