Sune blir roadmovie

Succén fortsätter med bil- och fjällsemester: ”Bland det roligaste jag gjort”

1 av 6
Familjen Andersson åker på all inclusive-resa till Grekland i nya ”Sune”-filmen.
FILM

Efter fjolårets succé "Sune i Grekland – all inclusive" är tjejtjusaren Sune nu tillbaka på vita duken.

I roadmovien "Sune på bilsemester" åker familjen Andersson på roadtrip genom Europa i ett försök att bli ekonomiskt oberoende.

Förra gången var det all inclusive-semester på Rhodos som gällde och succén var ett faktum. Med 600 000 biobesökare var "Sune i Grekland - all inclusive" det senaste årets största svenska film och det blev snabbt klart att den skulle få en uppföljare. Planen var en "Sune i vildmarken", men de planerna skrotades och i stället blev det alltså bilsemester.

– Förra gången gjorde vi lite parodi och skojade om att vara på semesterort, den här gången är familjen och familjeresan lite mer i fokus, säger Morgan Alling när TT Spektra träffar honom under en inspelningsdag i Nödinge, strax utanför Göteborg.

– Men annars är det lite samma sak. Det är en klantig familj och Sune som har sina kärleksproblem.

Sydtyrolen

I den kommande filmen får pappa Rudolf reda på att en tavla han äger är värd massor av pengar - om han bara lyckas få den signerad av konstnären, som bor i Sydtyrolen. Rudolf ser en möjlighet till en trevlig semester samtidigt som han blir rik och bestämmer sig för att åka dit - i bil.

– Bilsemester är ett klassiskt klaustrofobiskt drama, säger filmens regissör Hannes Holm. Men det är inte enkelt att filma. Roadmovies har en tendens att se väldigt enkla ut, men de finns inget mer tekniskt avancerat än att göra en roadmovie.

"Sune i Grekland" gick uppenbarligen hem hos publiken, men var inte lika populär hos recensenterna. Filmen fick ljumma betyg och mottog mycket kritik, bland annat för intensiv och ogenerad produktplacering. Men det är inget man tänker sluta med, menar Hannes Holm:

– Jag är ganska liberalt inställd till det där. Att göra film i dag är en kniv mot strupen så får man in några hundratusen är det en märkbar lättnad. Men jag skulle aldrig göra en film där företagen står över min konstnärliga frihet.

Fjällsemester

"Sune på bilsemester" går upp på bio på juldagen och strax därefter börjar arbetet med nästa film. 2014 ska Sune på fjällsemester i "Sune på glid", men sen är nuvarande Sune (William Ringström) för gammal och då är det dags för nya skådisar att kliva fram. Och en ny regissör.

– Just nu är det väldigt roligt att göra Sune, det är bland det roligaste jag gjort, säger Hannes Holm. Men det finns många andra karaktärer att kasta sig över också.

Magnus Carlsson/TT Spektra