Spelar sin drömroll i ”Känn ingen sorg”

Sång, Göteborg och Hellström jackpot för Marie Richardson

1 av 3
kom igen marie Marie Richardson sjunger ”Kom igen Lena” i filmen. ”Jag var nervös, Håkan sjunger ju så fort och andas aldrig”, säger hon.
FILM

Säg tre saker som lockar Marie Richards­on med en roll.

Håkan Hellström, Göteborg och chansen att sjunga. ”Känn ingen sorg” erbjöd alla tre.

– Jag var beredd att göra vad som helst för att få åka till Göteborg och filma det här, säger hon.

Staden är en gammal ­kärlek.

– Jag bodde i Göteborg i två år och arbetade som påklädare på Stora teatern innan jag gick scenskolan. Jag har alltid älskat ­Göteborg, kanske lite för mycket.

Då är det en perfekt film för dig. Den största göteborgshyllning som gjorts.

– Verkligen. När jag ­bodde här och var 20–22 tänkte jag att jag aldrig skulle flytta från Göteborg. Men jag kom inte in på scenskolan här. Jag åkte upp till Stockholm för att skaffa mig rutin på att ­söka, och då kom jag in i Stockholm. Till min stora sorg. Nu får jag revansch.

Samma tvättstuga

Hennes man Jakob Eklund är göteborgare. De möttes på scenskolan i Stockholm.

– Fast det visade sig att vi haft samma tvättstuga i Göteborg under samma period och förmodligen mötts i tvättstugan.

Så romantiskt. Det låter nästan som en sång.

– Nästan som Håkan Hellström, säger Marie Richardson.

Hans låtvärld har hon följt.

– Min dotter har varit helt Håkan Hellström-besatt. Jag har sprungit ut och köpt hans cd efter hennes önskelistor. På det viset har jag hört Hellström, genom dörrspringan till tonårsrummet på högsta volym. Jag har ett väldigt positivt förhållande till honom.

”Mytomspunnet” I ”Känn ingen sorg” spelar hon den berömda sångerskan Lisbeth Lindén.

– Jag gillar att hon kallas Lärkan från Lorensberg. Det låter mytomspunnet. Sedan jag jobbade på Stora teatern och stod i kulissen som världens sämsta på­kläderska har jag tyckte det varit lite tyst på talteater. Jag har saknat musiken och ­magin med en orkester.

Du ville sjunga?

– Ja, först var det bara lockande med rollen. Sedan när jag började lyssna på Håkans version tänkte jag ”Hjälp”! hur gör jag?”. De sa tidigt att jag skulle sjunga ”Kom igen Lena” i dansbandsversion. Det lät roligt och som en utmaning. Men när jag lyssnade på låten ordentligt blev jag nervös. Han sjunger ju ­oerhört fort och han andas aldrig.

Här är några av Marie Richardsons andra roller

Namn: Marie Richardson. Född: 6 juni 1959 i Ljusdal. Bor: Stockholm. Familj: Gift med Jakob Eklund, barnen Klara, 18, och Leon, 13. Roller i urval: ”Den goda viljan”, ”Skärgårdsdoktorn”, ”Eyes wide shut”, ”Trolösa”, ”Gossip”, ”Ondskan”, ”Torka aldrig tårar utan handskar”. ­Musikaler: ”Nine” (Malmö, 2011), ”Dirty dancing” (Stockholm, 2012) Göteborgsroller: Johan Falk-serien, ”Om jag vänder mig om”, ”Mun mot mun”.

ARTIKELN HANDLAR OM