Lukas Moodyssons nya till Venedig

Filmen får världspremiär på den jubilerande filmfestivalen

1 av 4 | Foto: Krister Hansson
Ska spela in ”Vi är bäst!”.
FILM

Efter fyra år är Lukas Moodysson tillbaka.

Hans nya film ”Vi är bäst!” får världspremiär på årets filmfestival i Venedig.

Det är fyra år sedan en av landets mest hyllade regissörer gjorde film senast. Hans internationella film ”Mammut” med Michelle Williams och Gael García Bernal blev aldrig den internationella framgång många hade hoppats på eller kanske förväntat sig. Efter de tre filmerna ”Fucking Åmål” (1998), ”Tillsammans” (2000) och ”Lilja 4-ever” (2002) spåddes ju svensken att bli en av de ledande regissörerna i Europa.

Både ”Tillsammans” och ”Lilja 4-ever” visades också på Venedig-festivalen.

Lukas Moodyssons nya film får världspremiär i samband med att den visas i Orrizonti, en av de två tävlingssektionerna.

– Jag är väldigt glad och väldigt överraskad, säger han i ett pressmeddelande.

Festivalen pågår 28 augusti-7 september. Strax efter Venedig, visas filmen även på filmfestivalen i Toronto. Historien om tre 13-åriga tjejer som drar runt i Stockholm utspelas 1982. De drömmer om att starta ett punkband, trots att alla säger att punken är död. Huvudrollerna spelas av Mira Birkhammar, Mira Grosin och Liv LeMoyne.

Filmen får Sverige-premiär 11 oktober.

Två andra svenska filmer visas också på filmfestivalen.

I sektionen Venezia Classici visas ”Trespassing Bergman”, långfilmsversionen av tv-serien ”Bergmans video” som visades i SVT. Den är gjord av Jane Magnusson och Hynek Pallas.

Sedan tidigare är det känt att omstridda konstnären Anna Odells debutfilm ”Återträffen” visas i sidosektionen Kritikerveckan.

- Tre filmer i Venedig är otroligt glädjande, och urvalet känns extra roligt med tanke på Venedigs 70-årsjubileum. Här representeras Ingmar Bergman, ett av 1900-talets största namn inom filmen, och två nutida filmkonstnärer: Lukas Moodysson, en av vår tids verkligt stora, och Anna Odell som här inleder sitt värv inom filmen, säger Anna Serner, Svenska Filminstitutets vd.