Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Film

Räddade djurpark – blir film av Malik

Malik Bendjelloul nästa projekt: En dokumentär om kämpe som räddade djur i Irak

Lawrence Anthony räddade ­Bagdads djurpark - mitt ­under ­brinnande krig.

Nu gör ”Searching for ­Sugar man”-filmaren Malik Bendjelloul ­en film om djurrättskämpen.

– Men historien om djurparken var inte det mest ­fascinerande med honom, ­säger Bendjelloul i ”Sommar i P1”.

Bagdad Zoo.   Bagdad Zoo.

Filmaren Malik Bendjelloul, 35, som vann en Oscar för bästa dokumentärfilm avslöjar sitt nya projekt i "Sommar i P1".

Den sydafrikanska djurrättskämpen Lawrence Anthony (1950-2012) har fångat hans intresse.

– Han såg tv-bilder från den amerikanska invasionen av Irak. Bland bilderna glimrade bilder från Bagdads djurpark som var i spillror. Granater hade sprängt sönder djurens burar. Lejon var lösa på gatorna. De djur som var kvar höll på att svälta ihjäl. Lawrence Anthony förstod att alla djur skulle vara döda om inte något omedelbart gjordes och köpte en flygbiljett till Kuwait, säger Bendjelloul i sommarpratet.

Anthony lyckades rädda Bagdads djurpark. Han tog sig även in i Saddam Husseins palats för att rädda strutsar och geparder.

Intervjuobjektet dog

Bendjelloul träffade Anthony för intervjuer.

– När han var klar började han berätta en annan historia, säger Bendjelloul.

Lawrence hade umgåtts tätt med elefanter. Och han hade blivit övertygad om att elefanterna kommunicerar över långa avstånd på ett oförklarligt sätt.

Plötsligt dog Lawrence och Bendjelloul tänkte att filmen dog med honom.

Men en vecka senare upptäckte Bendjelloul en ny artikel på nätet.

– I samma ögonblick som Lawrence hade dött började elefanthjorden vandra mot hans hus. I över 12 timmar vandrade de. Väl framme hade de gått runt hans hus, varv efter varv. De hade stannat kvar i över två dygn, säger Bendjelloul.

– Hur flummigt det än lät hade det han pratat om faktiskt stämt, fortsätter han.

 

Fotnot: Programmet sänds klockan 13.00 i Sveriges Radio P1, men går även att lyssna på i efterhand på sr.se eller i SR-appen som finns till smarta telefoner.

Kritiserades - och prisades

Malik Bendjelloul slog igenom från ingenstans med ”Searching for Sugar man” 2012. Filmen blev en dundersuccé och vann en Oscar för bästa dokumentär. ­Filmen kretsar kring musikern Sixto Rodriguez öde. Rodriguez släppte ett par skivor, men karriären tog aldrig fart. Men utan att veta om det blev Rodriguez en­ ­legend i Sydafrika. Filmen skildrar hans första resa dit. Men det var länge nära att filmen aldrig skulle bli av. I slutskedet blev ­Bendjelloul av med stödet från SVT och Svenska filminstitutet.

Filmen har kritiserats för att inte visa den sanna historien om Rodriguez. Bendjelloul har enbart fokuserat på misslyckandet och återupprättandet i Sydafrika, men ignorerat att Rodriguez haft en karriär i Australien. Den 3 augusti spelar Rodriguez på Stockholm music & arts.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet