Damon besviken efter USA-flopp

Nu hoppas han att ”Promised land” ska gå bättre i Europa

1 av 2 | Foto: REUTERS
SMILE! Matt Damon passade på att ta en bild med sin telefon som minne.
FILM

Triss i Matt Damon.

Under augusti får vi se den 43-årige stjärnan på bio i inte mindre än tre filmer.

– Det är det som är så bra med här jobbet. Man kan verkligen få möjlighet att hoppa mellan alla genrer, säger Matt Damon till TT Spektra.

Augusti blir verkligen Matt Damons månad på bio. Först är det premiär för dramat "Promised land" på fredag, följt av actionfilmen "Elysium" nästa vecka och "Mitt liv med Liberace", dramat baserat på en verklig historia, den 30 augusti. I den senare filmen spelar Matt Damon rollen som artisten Liberaces älskare.

"Promised land" är ett drama där Matt Damon spelar en man som åker runt på landsorten för att försöka övertyga bönder om att sälja mark till ett stort naturgasbolag. Filmen är regisserad av Gus Van Sant.

– Vi har ju arbetat ihop tidigare, det var han som regisserade "Will Hunting", som Ben Affleck och jag skrev.

Besviken på USA

Matt Damon tycker att "Promised land" är en mycket viktig film.

– Den handlar om den amerikanska identiteten, om vilka vi var och vilka vi vill vara i framtiden. Hur kommer besluten vi fattar i dag att påverka vår framtid? Naturgas är ett ämne som polariserar människorna, det var perfekt för vår film.

”Promised land” är en film som framför sitt budskap på ett mycket lågmält sätt, i USA drunknade den i utbudet av högljudda actionfilmer. Matt Damon blev mycket besviken.

– Det är jättetrist, jag är verkligen stolt över filmen. Det finns ingenting jag skulle vilja ändra i den.

– Jag hoppas att den kommer att gå bättre i Europa, den känns som en europeisk film.

Livsfarligt uppdrag

Raka motsatsen till det lågmälda i "Promised land" är actionfilmen "Elysium", regisserad av Neil Blomkamp, som för några år sedan gjorde den kritikerhyllade science fiction-filmen "District 9".

I en framtida värld lever de rika och välmående på planeten Elysium, medan de fattiga lever i armod på den förstörda Jorden. En soldat - spelad av Matt Damon - måste ta sig till Elysium på ett livsfarligt uppdrag.

– På många sätt påminner "Elysium" om "District 9". Neil har teman han vill ta upp i sina filmer och de kommer fram även här. Jag har alltid velat göra en stor science fictionfilm. Jag skulle gärna ha velat vara med i "Avatar", jag talade med James Cameron, men det fungerade inte på grund av våra olika scheman. Så när Neil Blomkamp ringde, blev jag jätteglad.

– Jag gillade verkligen "District 9", och det fanns inte på kartan att jag skulle tacka nej till en roll i en ny film av honom

Gunnar Rehlin/TT Spektra