Aftonbladet
Dagens namn: Ragnhild, Ragnvald
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Film

’Pinsamt hur lite folk vet om slaveriet’

Oscarsfavoriten gästar Stockholm Film Festival - och ger USA en känga

En film är redan Oscarsfavorit. En annan skildrar Jimi Hendrixs korta karriär. Och båda tävlar om Bronshästen i Stockholm Film Festival.

– En stor ära. Men knappast något jag ens kunnat drömma om, säger John ­Ridley, 48, till Nöjesbladet.

Den amerikanske författaren, manusförfattaren, producenten och regissören tillbringar några dagar i Stockholm.

Han bor i Los Angeles, så han huttrar i den för oss ovanligt varma novembermånaden. Men är väldigt nöjd med mottagandet av ”12 years a slave”, som visades i samband med filmfestivalens invigningsfest i tisdags kväll.

– Den väckte samma reaktioner här som i USA. Men ni vet ju betydligt mindre om det amerikanska slaveriets historia. Jag tycker att det är pinsamt hur lite folk i USA känner till. Ämnet berörs ­bara som hastigast i skolorna. Och det är inte bara det svarta folkets historia, utan hela Amerikas historia.

Omskakande film

”12 years a slave” bygger på en självbiografi av Solomon Northrup (1808-1857). Han var en fri svart man i norra USA under 1800-talet men kidnappades och såldes som slav i sydstaterna. Filmen skildrar hans tuffa kamp för att bli fri igen. Oerhört starkt och omskakande.

– Boken var en succé då, men har sedan totalt fallit i glömska. Det tog regissören Steve McQueen och mig (Ridley har skrivit manus) ­fyra, fem år att få igång projektet. Nu är ämnet hett igen. Det pratas till och med om att göra en nyinspelning av banbrytande tv-serien ”Rötter” (1977).

Nöjd med André 3000

Han är också manusförfattare och regissör till ”Jimi: All is by my side”, som skildrar de första åren i Jimi Hendrixs (1942-1970) liv.

Outkast-medlemmen André Benjamin (även känd som André 3000) axlar rollen som gitarrvirtuosen och rockikonen med struligt kärleksliv.

Ridley är, med all rätt, väldigt nöjd med sin stjärna. Men han vill, inte riktigt, gå med på att det är en nackdel att man inte fått köpa loss ­musikrättigheterna till låtar som ”Hey Joe” och ”Purple haze”. Han försöker (för­gäves) övertyga mig om att det är ett medvetet berättargrepp. Till sist erkänner han ändå att det var en hopplös ­situation.

– Hur skulle jag lyckas, när ett stort Hollywood-namn som Paul Green­grass misslyckades att få musikrättigheterna, när han hade en Jimi Hendrix-film på gång?

Det här är Ridley

John Ridley, 48, har tidigare bland annat gjort ”U-turn” ­(manus), ”Three kings” (manus), ”Cold around the heart” (regi), tv-serien ”Barbershop” (manus, regi) och ”Red tails” (manus).

”12 years a slave” visas på filmfestivalen lördag-söndag 16-17 november och har premiär i hela landet 20 december.

”Jimi: All is by my side” ­visas på filmfestivalen söndagarna 10 och 17 november.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet