Aftonbladet
Dagens namn: Ellen, Lena
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / Film

”Vi har rätt att göra en fjärde film”

Nu vill filmbolaget ha mer ”Millennium” – även om Rapace & Nyqvist säger nej

”Millennium”-producenten Søren Stærmose vill göra en fjärde film.

Men det kan bli utan ­både Michael Nyqvist och Noomi Rapace.

– Karaktärerna är så pass intressanta ändå, ­säger Søren Stærmose till Nöjesbladet.

Författaren David Lagercrantz, 51, kommer att skriva den fjärde boken i Stieg Larssons Millenniumserie. Nu kan det komma att bli ännu en filmatisering. Producenten Søren Stærmose, 61, som ligger bakom den svenska Millennium­trilogin, äger redan rättigheterna till en tänkbar film.

– Som filmproducent är jag såklart intresserad av att göra film på bra böcker, så naturligtvis är jag nyfiken och intresserad. Vi har filmrättigheterna. Om det ska göras en film, så är det vi som ska göra den, säger han till Nöjesbladet.

Två böcker måste filmas

Boken kommer att släppas i augusti 2015, men produktionsbolaget YellowBird kan inte påbörja en svensk inspelning förrän de amerikanska produktionerna av ”Flickan som lekte med elden” och ”Luftslottet som sprängdes” gått i lås.

– Vi har fortfarande två böcker som ska filmatiseras internationellt.

Måste ni vänta på dem innan ni kan påbörja en inspelning av den kommande boken?

– Ja, så är det. Vi har ett avtal med Sony och Columbia pictures. Den andra boken är fortfarande under utveckling och har inte börjat spelas in. Det tar lång tid.

Nyheten om den fjärde boken nådde YellowBird och Søren Stærmose vid Aftonbladets avslöjande i går. Huruvida huvudrollsinnehavarna Michael Nyqvist, 53, och Noomi Rapace, 33, kommer att fortsätta beror helt på bokens utveckling, säger Søren Stærmose.

– Jag har ingen aning om vad de känner, men det beror på hur boken blir. Jag vet inte hur ­David kommer att göra med karaktärernas ålder. Vi påbörjade första inspelningen 2008 och den här boken släpps inte förrän 2015, säger han.

– Skriver han dem i den ­åldern som de hade i de första böckerna så var till exempel Lisbeth 22-23 år, och nu är ­Noomi över 30. Karaktärerna är sådana att de kan spelas av ­olika personer, som James Bond eller Martin Beck. De är så pass ­intressanta ändå.

”Låter konstigt”

Till TT säger Michael Nyqvist att han tycker att det låter konstigt med en fjärde bok och att han är tveksam till att spela Mikael Blomkvist en gång till.

– Det kan jag i så fall inte svara på förrän jag läst det, säger han.

Nöjesbladet har sökt Michael Nyqvist och Noomi Rapace.

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet