- Barnen sa ’håll käften gubbjävel’

Leif Andrée tävlar i USA med SVT-serien ”Labyrint”: Min karaktär ska vara lite elak, hånfull och självupptagen

1 av 3 | Foto: JONAS HERJEBY
VILL TA REVANSCH FÖR GULDBAGGE-FIASKOTFör 23 år sedan trodde Leif Andrée att han skulle kamma hem en Guldbagge - men Börje Ahlstedt knep statyetten. Nu hoppas Andrée på revansch med barnprogrammet ”Labyrint”, som tävlar i kategorin ”Non-scripted entertainment” på Emmy kids awards i New York.Foto
FILM

Han gjorde bort sig under Guldbaggegalan för 23 år sedan.

Nu vill Leif Andrée, 56, ta revansch.

På måndagen tävlar han i New York med barn­programmet ”Labyrint”.

I ”Stjärnorna på slottet” berättade Leif Andrée om sin förra nominering när han kunde vinna en Guldbagge för filmen ”Kaninmannen”. Hur han ställde sig upp för att hämta sin Guld­bagge.

Problemet var bara att det inte var hans namn som ropats ut, utan Börje Ahlstedts.

Nu när Leif Andrée drar till Emmy kids awards i New York vill han inte göra om samma misstag.

- Jag får ge fan i att dricka whisky. Nämen, jag var så nervös den gången, det var just det. Jag hade bara sett framför mig hur jag skulle få den. Speciellt eftersom alla sa ”du kommer att få den Leif” till mig innan galan, säger han.

Förberett ett tal

Hur ska du förbereda dig den här gången?

- Jag har faktiskt för­berett ett litet, litet kort tal, väldigt kort är det. Jag är så dålig på engelska också, så jag har tagit fram en engelskakurs på en sån cd jag köpte för många år sedan och som jag håller på och läser medan jag diskar. Så ett litet tal ska jag hålla, men det blir inget i klass med vad jag gjorde på Guldbaggen.

”Går peppa barnen”

Programmet ”Labyrint” är nu inne på sin tredje säsong.

Leif Andrée berättar att det är ett krävande, men minst lika givande, jobb.

- Jag har jobbat en hel del med barn tidigare. Svårigheterna när det kommer till tv-program är att det ibland blir så stort för vissa barn. Då får man hjälpa till att peppa dem.

”Det blev läskigt”

Hur visar det sig för stort för vissa?

- Ibland blir barnen lite rädda. Inte så mycket för mig utan för de figurer som är med i programmet, och de är ju skrämmande. Jag gjorde själv en bana en gång, även jag hade hög hjärtklappning. Det blev läskigt alltså.

Men alla blir inte rädda berättar Leif Andrée, och minns tillbaka till en speciell grupp.

- Det var tre killar jag hade en gång, där gick det verkligen att köra på. Jag kunde vara lite elak, hånfull och självupptagen, så som min karaktär ska vara. Jag skulle håna dem lite en gång och då svarade de ”håll käften gubbjävel”, men det var bara kul för då kunde jag liksom spela med dem. I programmet klippte de dock bort det (skratt).

Det här är Leif

Namn: Leif Allan Andrée.

Ålder: 56.

Bor: Södermalm, Stockholm.

Yrke: Skådespelare.

Familj: Gift med Sophia Artin som är chef för teater Galeasen. Har fyra barn.

Inkomst: 483 264 kronor (taxeringsår 2012).

ARTIKELN HANDLAR OM