”De tror jag är norrman med talfel”

Stellan Skarsgård i en bisarr mix av blod & humor i ’Kraftidioten’

1 av 5
våldsamt kulRegissören Hans Petter Moland, skådespelaren Bruno Ganz och Stellan Skarsgård skojade framför kamerorna på röda mattan, inför visningen av ’Kraftidioten’.
FILM

En norsk gangsterfilm. Med Stellan Skarsgård som skoningslös hämnare.

Tävlingsfilmen ”Kraft­idioten” är en bisarr mix av blod och komik. Plus frusna norska landskap.

- Jag har gjort så många filmer där att de tror att jag är en norrman med talfel, säger Stellan.

Än en gång spelar svensken huvudrollen i en film av Hans Petter Moland, efter ”Zero Kelvin”, ”Aberdeen” och ”En ganska snäll man”. Nu arbetar han med att köra snöplog bland vackra norska fjäll, men när hans son hittas död letar han upp de ansvariga.

- Det var kallt. Jag är ingen utomhusmänniska och har inte ens vinterkläder. Jag sitter mest inomhus mellan oktober och april. Men vart fjärde år drar Hans Petter ut mig och placerar mig i hemska kalla miljöer, säger Stellan Skarsgård, 62.

”Våld lurar i oss alla”

På engelska heter filmen ”In order of disapperance”. Varje gång någon avlider i filmen kommer det upp en dödsannons med namnet.

- Det har blivit löjligt vanlig på film att människor skjuts ner och dödas. Jag ville göra en poäng av att räkna alla som dör i vår film, säger Hans Petter Moland, 58.

”Kraftidioten” är en komedi, men bitvis mycket blodig och våldsam.

- Våld lurar i djupet av alla oss människor, säger Hans Petter Moland. Vi försöker hålla emot det, men helt plötsligt kan det få ett utbrott, som hos Stellans rollfigur.

Snart norsk premiär

Det är mycket vinter och snöplogande i filmen. En idé var att ta med snö- plogen till röda mattan i Berlin. Men den var för tung för att få köra där.

Snart blir det norsk premiär, i trakterna där filmen spelades in. Utomhus i Beitostølens. Stellan Skarsgård ryser.

- Jag vet inte vad det är för fel med norrmännen, säger han. Hur kan de tycka att det är en bra idé att ha en premiär utomhus mitt i vintern? Vacker natur? Man ser inte ens dom jävla bergen för att det är mörkt.

ARTIKELN HANDLAR OM