Mikael Persbrandt: - Jag vill hämta barnen på dagis

Persbrandt om alla hotellnätter, varför han gör Gunvald Larsson igen - och likheterna mellan sin nya roll och svärfar Ulf Lundell

1 av 6
”FY FAN … DET VAR HEMSKT” Mikael Persbrandt är i Berlin med filmen ”En sång för hjärtat”, där han spelar rockstjärna. Han fick all möjlig hjälp och tog sånglektioner inför rollen. ”När jag stod vid mikrofonen första dagen och kände att det kom ut sång långt borta i högtalarna … åh, fy fan. Det var hemskt”, säger Persbrandt.  Foto: GETTY IMAGES
FILM

Kändis och före detta missbrukare.

Rollen som rockstjärnan Thomas Jacob var för bra för att tacka nej till.

Nu berättar Mikael Persbrandt om sångskräcken, rollfigurens likheter med svärfar Ulf Lundell – och varför han gör Gunvald Larsson igen.

”En sång för hjärtat” har världspremiär på filmfestivalen. Mikael Persbrandt spelar den internationellt berömde rockstjärnan Thomas Jacob, som kommer till Danmark från hemmet i Los Angeles för att göra en skiva.

Regissören Pernille Fischer Christensen tyckte att Mikael Persbrandt, 50, var den ende att göra rollen. En stjärna som är före detta missbrukare. Persbrandt läste manus och sa att han verkligen förstod rollfiguren.

Men kunde han sjunga? Danskarna kom till Stockholm för att bygga sånger runt den svenske skådespelaren.

Mikael Persbrandt tog sånglektioner och låtarna skrevs speciellt runt hans röst.

– Det var ren skräck, säger Mikael Persbrandt. Jag blev verkligen knäckt.

– Alla slet som djur för att få mig duglig. Det tog tid. Sångpedagogen Karin Reveny var fantastisk.

Vill att Sanna ska se filmen

Han fick också hjälp av kollegan Trine Dyrholm som har musikbakgrund. Hon spelar hans producent i filmen. Melodierna anpassades efter hans röst.

– När jag stod vid mikrofonen första dagen och kände att det kom ut sång långt borta i högtalarna … åh, fy fan. Det var hemskt. Min kunskap som skådespelare var till ingen nytta.

Jag tänker på Leonard Cohen när jag hör dig. Han har också körsångare som stöd ibland.

– Ja, det var en inspirationskälla. Jag gillar den typen av artister. Nick Cave, sångare som har ett uttryck. Jag skiter i om det är tonträff på allt.

Thomas Jacob kontaktas av sin vuxna dotter (Birgitte Hjort Sørensen) som har problem. Rockstjärnan tvingas få närkontakt med hennes 11-årige son. En motvillig morfar.

Dina söners morfar Ulf Lundells liv är inte helt olikt Thomas Jacobs. Det måste ha slagit dig?

– Jag måste fundera hur jag ska svara, säger Mikael Persbrandt. Jag tänkte lite åt det hållet. Och sedan ska jag nog inte dra så stora växlar på det.

Sanna Lundell har skrivit om deras relation och känslor som påminner om filmens drama.

– Jag ser fram emot att Sanna ska se filmen.

Thomas Jacob har haft missbruksproblem och det pratas om olika skandaler. Den som ser filmen kan dra paralleller till ditt eget liv.

– Säkert, säger Mikael Persbrandt. Det är bara en fördel att ha levt ett fullödigt liv för att göra rollen trovärdig.

I en scen lämnar din rollfigur en intervju i tv för att han får en fråga om gamla rubriker. Man skulle kunna tänka sig att du hade gjort samma sak.

– Mmmm. Absolut, säger Mikael Persbrandt. Och det är det härliga med film. Då får jag gå ifrån intervjun, flera gånger dessutom.

Glad att få spela vuxna män

Mikael Persbrandt fick en Guldbagge för huvudrollen i ”Mig äger ingen”. Han återkommer till kopplingar mellan den och ”En sång för hjärtat”, två speciella filmer.

– Jag är långt bort från den arge unge impulsive man jag alltid fick göra förr. Jag är glad att få spela vuxna män som jobbar med vuxna människors problem. Jag tror inte ens att Gunvald kommer rusa fram och skalla någon utan att prata först.

Hur känns det att göra Gunvald Larsson igen i åtta nya Beck?

– Det är blandade känslor. Det ska bli kul att ge en publik det de vill ha. Framför allt vill jag spela in hemma. Jag vill kunna gå till dagis och skola och hämta barnen. Jag hade 150 dagar på hotell förra året. Jag trivs inte med det, säger Mikael Persbrandt.

Kommer dina filmsånger på cd?

– Jag tror inte att de duger till det, även om musiken låter fint. Dom har gjort underverk med mig. Jag kan faktiskt inte bättre.

Osäkerheten som sångare var kanske nyttig för dig?

– Ja. Det finns något djupt osympatiskt med självgoda skådespelare, och det är bra att gå ut på tunn is så ofta man kan. Man får sina maner, vet vad som är bekvämt. Jag vill fortsätta utsätta mig för det okända. Men om jag ska utsätta er för mer musik, det vete fan …

MIKAEL OM …

… sina favoritsångare:

- Jag återvänder alltid till mina husgudar. Bob Dylan. Johnny Cash. Nick Cave. Leonard Cohen.

… att spela gitarr:

- Jag tjatade på mamma när jag var 8 år. Jag ville ha en rosa elgitarr. ”Om jag får den kan jag sitta och spela för dig på sängkanten.” Hon lånade pengar så att jag skulle få gitarren. Men det blev inte riktigt av. Det tog för lång tid att lära. Jag har bråttom till uttrycken.

Det här är Persbrandt

Namn: Mikael Åke Persbrandt.

Ålder: 50.

Bor: Villa i Saltsjöbaden, Stockholm.

Yrke: Skådespelare. Familj: Särbon Sanna Lundell, barnen Igor och Lo.

Inkomst: 2 miljoner kronor (inkomstår 2012).

ARTIKELN HANDLAR OM