Lärde sig dalmål - av Gunde Svan

Tina Råborg om bioaktuella ”Hallåhallå”: Regissören var tossig & eldade på hela tiden

1 av 3
FILM

Hon är dalkullan som lockar till flest skratt i Maria Bloms ”Hallåhallå”.

Men skånska Tina ­Råborg, 41, fick kämpa för att få till dialekten.

- Det var Youtube-klipp med Gunde Svan och ett ”Sommar”-prat med systrarna Kallur, det lyssnade jag på jättemycket, säger hon.

Maria Bloms drama­komedi visas i 136 biosalonger runt hela landet och har hittills setts av nästan 40 000 personer.

Huvudpersonen Disa (Maria Sid) är under­sköterska i Falun, ensamstående tvåbarnsmor och allmänt låg när exmaken träffat en annan.

Obotlig optimist

Hennes nyfunna väninna, dalkullan Wenche, är ­raka motsatsen.

En levnadsglad obotlig optimist. Tina Råborg blåser effektivt liv i sin roll­figur, i oftast väldigt roliga scener. Och allt började med att Tina ­hade ­väldigt kul på en 40-årsfest …

- Maria Blom var jag ­bara bekant med på hejhej-nivå. Vi var på samma fest, hos komikern Anna Blomberg och skådespelaren Daniel Gustavsson, som hade ­­gemensam 40-årsfest. Jag var … väldigt glad den kvällen. Där såg väl Maria Blom någonting, att just så kanske Wenche kan vara, ­berättar Tina.

- Inför provfilmningen var det ingen som nämnde att jag skulle prata dalmål, men jag ville göra det på vinst och förlust. Så jag kollade Youtube-klipp med Gunde Svan och lyssnade framför allt jättemycket på ett ”Sommar”-prat med Sanna och Jenny Kallur.

- När vi sedan spelade in filmen var Maria Blom alldeles tossig. Eldade på ­hela tiden, rädd för att jag inte skulle våga ta ut svängarna ordentligt.

Resultatet blev årets ­komiska ­genombrott på bio.

”Mycket gladteater”

Tina kommer från Råå, söder om Helsingborg. Var med i farser, musikaler och ”mycket gladteater”, som hon säger, redan som barn. Sedan blev det studier i Lund och första kvinnliga spexgänget. Scenskolan i Stockholm 1996-2000. Och sedan har hon frilansat som skådespelerska, bland annat på Stockholms stads­teater.

Vad tror och hoppas du att filmrollen kan leda till?

- Det vore väldigt roligt om det kunde hända lite kul grejer. Jag vill gärna ha en ­lite större köttbit att hugga tag i, säger hon.

Det här är Tina Råborg

Namn: Tina Råborg.

Ålder: 41.

Bor: Hus söder om Stockholm.

Familj: Sambo med Carl ­Jacobson, 40, två barn, 8 och 12 år.

Kul grej: Tinas sambo är också med i ”Hallåhallå”, han spelar exmaken som är pappa till huvudpersonen Disas barn.

Karriär: Har förutom teaterjobb bland annat varit med i dramaserien ”Mannen under trappan” och humorprogrammen ”HippHipp” och ”Humorlabbet”.

Aktuell: På bio i Maria Blom-filmen ”Hallåhallå”.

ARTIKELN HANDLAR OM