Redo för sexfilm - och lokalpolitik

Nu invigs filmfestivalen i Venedig & Skarsgård har kamplust

1 av 2
Stellan Skarsgård kommer dit för att prata om Lars von Triers ”Nymphomaniac”
FILM

I dag startar världens äldsta filmfestival för 71:a ­gången.

För första gången på 25 år ­tävlar en svensk film om Guld­lejonet. Och Stellan Skarsgård flyger in på en snabbvisit för att prata om Lars von Triers kontroversiella ”Nymphomaniac” - samtidigt som han ger sig in i ­politiken på hemmaplan.

Hur det nu än var med Roy Andersson och Cannes-festivalen - fick hans film nobben? skulle den ”bara” visas utom tävlan? var den inte, som han säger, färdig? - så tävlar nu ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” om Guldlejonet i Venedig som första svenska film på 25 år.

– Roligt som fan! Nu ska jag vinna Guldlejonet, sa regissören kaxigt när det blev klart att ­filmen skulle tävla.

Att filmen snabbt hamnade i topp, och fortfarande ligger högt, på några bettingsajter, ska man nog ta med en nypa salt. Ingen har ju sett filmerna.

Jo, vi är några få som har sett Alejandro González Iñárritus ”Birdman or (The unexpected virtue of ignorance)” i förväg och då är det bara att konstatera att den mexikanske regissören nog är den som de andra får försöka slå. Mer om det i krönikan i fredagens Nöjesbladet.

Roy Anderssons film visas på tisdag nästa vecka.

Några dagar innan visas för första gången båda delarna av Lars von Triers riktigt långa version av ”Nymphomaniac”. ­Filmen om en kvinnas (Charlotte Gainsbourg) händelserika sexliv. 145 plus 180 minuter.

Just när jag ska ringa Stellan Skarsgård och fråga om han kommer hit, dimper det ned ett mejl från honom:

”Hej Jan-Olov! Nu ger jag mig in i valet. Titta på http://www.you­tube.com/watch?v=g05ix_V1IcQ.”

Stellan ställer upp i en kampfilm mot hur nya Slussen i Stockholm ska se ut.

– Man kan bara hoppas att min medverkan kan ge lite mer uppmärksamhet och att fler tar ställning mot det här jävla eländet, säger Stellan, som också kommer hit för en dag i samband med visningar och presskonferens kring ”Nymphomaniac”.

Andra som väntas till röda mattan är Al Pacino (här med två filmer), Owen ­Wilson, Holly Hunter, Michael Keaton, Naomi Watts, ­Andrew Garfield, Laura Dern, Willem Dafoe, Catherine Deneuve, Viggo Mortensen och Frances McDormand.

1 av 2
Michael Keaton i ”Birdman”.

Dagens ...

… SCHEMA

Årets invigningsfilm är Alejandro González Iñárritus ”Birdman or (The unexpected virtue of ignorance)”. Inte så pretentiöst som det kanske låter, filmen är en komedi.

… WEB-PREMIÄRER

Åtta av filmerna i sidosektionen ­Orrizonti kan ses runt hela världen på nätet så fort de har haft premiär i Venedig. Kostar fyra euro på www.boxoffice.festivalscope.com. Först ut i dag är Mohsen Makhmalbafs ”The president”.

… PRESIDENT

Chef för juryn som delar ut Guld­lejonet och andra prestigefyllda priser är filmkompositören Alexandre Desplat. Han har gjort musik till över 150 filmer, ­senast ”Zero dark thirty”, ”Philomena”, ”The Grand Budapest ­Hotel” och ”Godzilla”.

… POLARE

Och bland övriga namn i juryn återfinns skådespelarna Joan Chen och Tim Roth och regissörerna Jessica Hausner och Elia Suleiman.

… SIFFRA

Så många långfilmer tittade Venedig-festivalens folk på innan de ­valde ut de som blev inbjudna.

… GLAMOUR

Italienska skådespelerskan Luisa Ranieri är den som håller i både ­invigningen och prisceremonin.